De commissie Gezondheid en Gelijke Kansen heeft een wetsvoorstel van MR, CD&V en N-VA goedgekeurd om de verkoop van metalen slagroomcapsules met lachgas (distikstofmonoxide) aan minderjarigen te verbieden. Lachgas is sinds enkele jaren een populaire drug bij jongeren. Limburgs kamerlid Nawal Farih (CD&V) steunde het voorstel: “Lachgas klinkt onschuldig maar dat is het helemaal niet. Jongeren gebruiken dit middel om in een roes te komen en dat kan leiden tot neurologische problemen of zelfs permanente hersenschade. Een verbod alleen zal niet volstaan, ik pleit ook voor preventie en sensibilisering”.
Lachgas is een goedkope drug die zeer populair is bij jongeren. Door het inhaleren van gas komen jongeren terecht in een roes. Het lijkt onschuldig maar dat is het helemaal niet. In grote steden slingeren vaak lege slagroomcapsules aan de kant van de weg. “Recent worden zelfs grote lachgasflessen van 2,5 liter aan jongeren verkocht via sociale media-kanalen. Zorgwekkend,” zegt Nawal Farih. “Ik heb het probleem in september al aangekaart bij minister De Block dus ik ben blij dat we de werkzaamheden eindelijk kunnen afronden.”
Distikstofmonoxide is een vergund geneesmiddel en een Europees erkend voedingsadditief. “Dat maakt het zeer moeilijk om een totaalverbod op het product te vragen gezien dit product ook als huishoudmiddel gebruikt kan worden”, vertelt het parlementslid. “Met een verbod op de verkoop van lachgas aan minderjarigen zetten we wel een eerste stap in het beschermen van onze jongeren.”
Is dat voldoende? Farih: “Neen, we moeten ook inzetten op een goede samenwerking met de gemeenschappen, die bevoegd zijn voor de preventie en sensibilisering. Zowel preventie als alertheid komen voor ons op de eerste plaats. Daarom zal er voortaan ook een waarschuwingslabel te zien zijn op de capsules. Ook zullen er sancties volgen voor handelaren die zich niet aan het verbod houden.”
“Met de goedkeuring van dit voorstel komt er ook op federaal niveau een wetgevend kader. Vandaag kunnen steden en gemeenten via GAS-boetes optreden tegen misbruik, maar dat was niet voldoende.” Nawal Farih draagt op dit vlak al haar steentje bij in haar thuisstad Genk.
Ten slotte neemt het CD&V-Kamerlid het engagement om de nieuwe regelgeving over 3 jaar te evalueren. “We moeten de situatie goed kunnen opvolgen. Over 3 jaar zou de inter-administratieve werkgroep van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) de situatie opnieuw in kaart moeten brengen. Dan kunnen we evalueren of dit verbod voldoende is geweest,” besluit de Genkse.