Cd&v-Kamerlid Nawal Farih pleit voor totaalverbod op lachgas naar Nederlands voorbeeld

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

Nederland voert vanaf 1 januari een totaalverbod in op verkoop en het bezit van lachgas, als antwoord op het stijgende verbruik. Cd&v-Kamerlid Nawal Farih pleit ervoor dat België dat voorbeeld volgt. In 2019 al voerde Farih in het Parlement mee een wetsvoorstel in dat een verbod invoerde op de verkoop aan minderjarigen van metalen slagroomcapsules met lachgas.

Populaire drug

Net zoals in Nederland stijgt ook bij ons het gebruik van lachgas als drug. Die opmars valt niet uit de lucht: lachgas is een zeer goedkope en moeilijk te detecteren drug, want ze laat geen sporen na in het bloed. Vaak is de enige aanwijzing op het gebruik de achtergebleven lege capsules. Dit maakte het een populair alternatief voor alcohol en andere drugs, en zorgt ervoor dat het verbruik moeilijk in cijfers te vatten is.

Gezondheidsrisico’s niet gering

Dat wil echter niet zeggen dat de gezondheidsrisico’s gering zijn. “Het inademen van distikstofmonoxide is zeer verslavend en kan blijvende hersenschade veroorzaken. Het is ook vaak de eerste stap naar verder  en zwaarder druggebruik”, weet Farih.

Naast verslavings- en gezondheidsrisico’s maakt lachgas ook vele slachtoffers in het verkeer. In Nederland telde met de voorbije jaren 63 dodelijke verkeersongelukken en 362 met gewonden waarbij lachgas aan de oorzaak lag. Verkeersinstituut VIAS steunt dan ook de vraag voor een totaalverbod.

Moeilijk verbod

Een verbod lag lange tijd niet voor de hand, omdat distikstofmonoxide een Europees erkend voedingsadditief is. Federaal minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke startte vorig jaar een denkgroep op die binnen twee jaar met een evaluatie zou komen over het de wetgeving rond lachgas.

Farih: “Wij willen niet nog twee jaar wachten en ondertussen spelen met de gezondheid van onze jongeren. Mondjesmaat beleid volstaat niet. De cijfers stijgen ook bij ons, in de toekomst mogelijk nog sneller door het Nederlandse verbod. Wat bij onze buren kan, moet bij ons ook lukken. Het Europese excuus geldt dus niet meer.”

Als volgende stap zou een particulier verbod, zonder de groothandel te verbieden, mogelijk zijn, suggereert Farih aan minister Vandenbroucke.

Nieuws

CD&V Genk stelt zijn hele ploeg voor: we zijn klaar voor 13 oktober !

Van Genk, voor Genk.
CD&V Genk trekt met een sterke lijst naar de verkiezingen.

Onder het motto “Van Genk, voor Genk”, trekt CD&V Genk naar de gemeenteraadsverkiezingen. Want wij zijn van Genk en we gaan voluit voor Genk! Burgemeester Wim Dries trekt de lijst en is opnieuw kandidaat burgemeester. Federaal parlementslid Nawal Farih is lijstduwer. Een duo dat staat voor inzet, bekwaamheid en toekomstvisie. Wim en Nawal stellen de lijst graag aan u voor!

22.523 Bedankt aan jullie kiezers!

Bedankt beste Limburger
Wat een dag! Ik ben ongelooflijk fier op mijn ploeg, vrienden en familie. Ongelooflijk dankbaar voor hun onvermoeibare inzet en geloof in mij.

 

Examen van Het Belang: Nawal Farih (CD&V): “Verplichte legerdienst? Daar doen we zowel jongeren als leger geen plezier mee”

Geen verplichte legerdienst, wel een aanmoediging voor jongeren om zich in te zetten als vrijwilliger. Dat Nawal Farih (CD&V) aanstuurde op dat laatste, was een voorbode van nieuws dat cd&v later loste: een verplichte burgerdienst van minimaal 6 maanden voor 18-jarigen.