Brussel – CD&V-Kamerlid Nawal Farih dient een wetsvoorstel in om het gebruik van ‘biosimilaire’ medicijnen, gelijkwaardige en vaak goedkopere varianten van bestaande medicijnen, te verhogen in ziekenhuizen. Farih: “Met dit wetsvoorstel zetten we in op betaalbare zorg voor alle Belgen. Biosimilaire medicijnen zorgen voor belangrijke prijsdalingen en een noodzakelijke prijsconcurrentie met originele geneesmiddelen, zonder aan kwaliteit of veiligheid in te boeten. Meer biosimilars in België en een couranter gebruik ervan – zeker in ziekenhuizen, zal de kosten voor de patiënt doen dalen en een straffe besparing voor onze sociale zekerheid opleveren. Het is een win-win op alle vlakken.”
Wanneer een patent op een origineel geneesmiddel vervalt, kunnen andere fabrikanten een evenwaardige variant maken. Deze varianten van de originele geneesmiddelen worden biosimilaire geneesmiddelen of ‘biosimilars’ genoemd. Deze geneesmiddelen zijn even doeltreffend en veilig als het origineel waardoor zij perfect kunnen worden ingezet ter behandeling van dezelfde ziektes.
Daarnaast brengen biosimilars ook nog andere voordelen met zich mee. “Gezondheidszorg moet in de eerste plaats toegankelijk en betaalbaar zijn. Biosimilaire geneesmiddelen zijn vaak een pak goedkoper, triggeren prijsdalingen en zorgen voor een gezonde en noodzakelijke prijsconcurrentie op de markt. Dat laat zich voelen in de portefeuille van elke patiënt,” vertelt Farih. “Het doel is ervoor te zorgen dat patiënten en de sociale zekerheid voor dezelfde kwaliteit minder moeten betalen. Het aantal patiënten dat medicijnen niet koopt omwille van financiële redenen is te groot om hier geen actie voor te nemen. Het is een belangrijke stap om onze zorg meer efficiënt, goedkoop en kwalitatief te maken,” aldus het parlementslid.
271 miljoen euro
“Toch krijgen biosimilars nog veel te weinig voet aan de grond in ons land terwijl ze in onze buurlanden wel al meer ingeburgerd zijn. Als gevolg hiervan zien we dat fabrikanten ons land vaak links laten liggen omdat de Belgische markt onaantrekkelijk en niet-rendabel zou zijn. Zo zal er in 2022 geen enkel nieuw biosimilair geneesmiddel op de Belgische markt worden gebracht. Nochtans leveren biosimilaire geneesmiddelen een grote besparing op voor onze gezondheidszorg,” aldus Farih.
Het aandeel biosimilars in ons land is gelukkig de afgelopen jaren al toegenomen wat wijst op een positieve evolutie. In 2015 werden er slechts 26.000 voorschriften uitgeschreven voor biosimilars terwijl dit in 2019 al 2,8 miljoen voorschriften waren. Helaas zien we dat toch nog niet iedereen mee is. Vooral in de ziekenhuizen lijkt er een grote drempel te zijn voor het benutten van biosimilars: van de 112 ziekenhuizen in ons land zijn er momenteel nog altijd 24 ziekenhuizen waar geen enkel biosimilair geneesmiddel wordt voorgeschreven.
Een vreemde trend volgens Farih: “Dit toont aan dat we actie moeten ondernemen om het aandeel biosimilars te verhogen. Volgens sommige berekeningen waren de biosimilars die in 2019 op de markt waren goed voor een besparing van 271 miljoen euro voor onze sociale zekerheid. Toch zien we dat het aantal voorschriften voor biosimilars zeer beperkt is, zowel in ziekenhuizen als bij huisartsen. Thans tonen cijfers aan dat biosimilars minstens 36 tot 44% goedkoper zijn dan hun originele versie. Dit zou er ons toch echt moeten aanzetten om het aandeel van biosimilars in België aanzienlijk op te trekken. Meer biosimilars betekent immers slimme besparingen, die ons toelaten om deze vrijgekomen middelen te investeren in nieuwe en innovatieve behandelingen.”
Toegankelijk geneesmiddelenbeleid
Ons land kampt met een gebrek aan informatie over biosimilars, waardoor er wantrouwen ontstaat bij zowel zorgverleners als bij de burger. Farih diende daarom een wetsvoorstel in dat de toegankelijkheid van deze geneesmiddelen moet verbeteren: “Dit doen we in de eerste plaats door de procedure voor openbare aanbestedingen van ziekenhuizen aan te passen. Ziekenhuizen staan immers in voor een groot deel van de aankoop van geneesmiddelen en dus ook de biosimilars.”
De procedure die ziekenhuizen moeten volgen om geneesmiddelen aan te kopen is momenteel nadelig voor biosimilars. De producenten van nieuwe biosimilars worden buitenspel gezet door de lange duur van bestaande overeenkomsten en de complexe administratie die bij een nieuwe aankoop komt kijken. Bovendien wordt er bij deze aankopen nog al te vaak rekening gehouden met criteria die biosimilars onrechtstreeks benadelen. Het gevolg hiervan is dan dat de ziekenhuizen al te vaak dure geneesmiddelen aankopen terwijl er goedkopere varianten beschikbaar zijn.
Met dit wetsvoorstel werken we veel van die drempels voor biosimilars weg. In de eerste plaats worden de aankoopovereenkomsten voor geneesmiddelen die nog onder patent liggen gehalveerd van 48 maanden tot een maximumduur van 24 maanden. Daarnaast worden ziekenhuizen verplicht om binnen de 90 dagen nadat er een nieuw biosimilair geneesmiddel wordt toegelaten op de Belgische markt, een nieuwe procedure op te starten om geneesmiddelen aan te kopen. Dankzij deze maatregelen zullen biosimilars sneller beschikbaar zijn voor de patiënt met alle voordelen die daaraan verbonden zijn.
Betaalbare zorg
“Met dit voorstel zetten we een nieuwe stap richting betaalbare zorg voor iedereen. Door deze drempels voor biosimilars weg te werken, zullen meer fabrikanten met hun biosimilair geneesmiddel op de Belgische markt willen komen. Dat is goed voor de patiënt en de sociale zekerheid. Op die manier zal er ook extra budget vrijkomen om te investeren in innovatieve therapieën,” besluit het parlementslid.