In aanloop naar de verkiezingen van 9 juni kun je op dit platform elke dag kijken naar een kort interview van televisiemaker Luk Alloo met een politicus. In 2017 zette Nawal Farih (35) op het kabinet van toenmalig minister van Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen haar eerste stappen in de politiek. De teerling was meteen geworpen, Nawal koos resoluut voor een politieke carrière én voor de CD&V. Ze kwam voor de allereerste keer op tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Bij de federale verkiezingen in 2019 behaalde Nawal 12.323 voorkeurstemmen en ging ze zetelen in de Kamer. En parcours de route veroverde ze het hart van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi.
Nawal Farih is een politiek talent. Ze zet de renaissance bij CD&V kracht bij. Ze heeft tevens bagage, is geloofwaardig, heeft de vinger aan de pols en heeft een verschroeiende missie. Nawal is ook duidelijk. CD&V haalde 13,1 procent bij de vorige verkiezingen in 2019. Momenteel zou volgens peilingen veertien procent van de Vlamingen op CD&V stemmen. Als ik vraag hoeveel procent CD&V moet halen op 9 juni, krijg ik meteen “vijftien procent!” te horen.
Nawal kan de kloof met de burger op haar eentje dichten. Het zal niemand verbazen dat Farih straks lid wordt van een nieuwe federale regering.
Je ging al op jonge leeftijd aan de slag bij Jo Vandeurzen. Waarom kiest een jonge en dynamische vrouw voor de CD&V?
Nawal Farih: “Omdat de CD&V staat voor een partij die solidariteit uitdraagt. Een partij die de kwetsbaren niet in de steek laat en oog heeft voor verantwoordelijkheidszin. Het is een partij die inclusief denkt en is, die een plek voor iedereen wil. Artikel nummer 1 in onze statuten is duidelijk: elke mens telt en daar kun je toch moeilijk tegen zijn.”
Heb je als klein meisje ooit gedacht: ik word politica?
“Nee, maar ik wilde wel de wereld beter maken. In welke vorm wist ik toen nog niet. Er was een aantal beroepen die in mijn hoofd speelden. Ik heb uiteindelijk internationale handel gestudeerd en zette mij in Genk in voor vluchtelingen en kansarme jongeren. Ik heb altijd wel gevoeld dat de CD&V een partij was waar ik kon aankloppen voor zulke projecten. Onze samenwerking is organisch gegroeid en uiteindelijk heeft het lot mij naar het parlement gebracht.”
Je bent geen minister, je bent geen voorzitter, je bent geen burgemeester, je bent federaal parlementslid en toch populair. Hoe verklaar je dat?
“Ik ben een beetje overdonderd door de polls. Het is altijd fijn om een goed verslag te krijgen. Ik zit nu vijf jaar in het federaal parlement. Ik doe dat met hart en ziel en ik probeer eigenlijk de belangen van het grote publiek zo goed mogelijk in de Wetstraat te krijgen.”
Je brengt ook wat kleur binnen de CD&V. Je bent pittig, guitig, je bent niet om een kwinkslag verlegen.
“Dat is waar. Ik denk dat dat gewoon deel uitmaakt van mijn persoonlijkheid. Ik ben in een heel erg plichtbewuste familie opgegroeid waar communicatie dé rode draad was. Met elkaar in dialoog gaan als je niet goed in je vel zit, was een must. En dat heeft gemaakt tot wie ik vandaag ben. Vooral in dialoog gaan, maar zeker ook het gesprek voeren.”
Waarom moeten de mensen op CD&V stemmen?
“We zijn een centrumpartij en dat betekent dat we het algemeen belang zo goed mogelijk proberen te vertegenwoordigen. We willen zorgen voor uw veiligheid, uw inkomen en uw welzijn. En dat natuurlijk op een zo breed mogelijke manier, waarbij we iedereen mee op de kar hebben. CD&V is ook een partij die solidariteit toont, die de meest kwetsbaren omarmt en die ook vraagt aan de zwaarste schouders om de zwaarste lasten te dragen. Om zo te zorgen dat we in een inclusieve samenleving allemaal vooruit kunnen.”
En waarom moeten de mensen specifiek op Nawal Farih stemmen?
“Ik ben een vastberaden persoon. Ik geloof in mijn idealen en ik durf ze ook aan te kaarten. Maar ik ben ook altijd iemand die een landingsbaan in het vizier heeft. Want uiteraard is politiek ook veel consensus en compromissen maken. En ik wil starten met een plan waar iedereen zich goed bij voelt om effectief verandering teweeg te brengen.”
Heb je tijdens jouw eerste vijf jaar een aantal stenen kunnen verleggen in de Kamer?
“Absoluut. Mijn allereerste plenaire vraag ging over lachgas, een thema dat heel wat jongeren aanbelangt. Ik heb helaas minderjarigen ontmoet die een hersenverlamming kregen, nadat ze op een feestje lachgas hadden gebruikt. We hebben er inmiddels voor gezorgd dat lachgas niet meer verkocht mag worden aan minderjarigen. Waarom doen we dat? Omdat heel wat minderjarigen zich niet bewust zijn van de gevaren. Ik heb als parlementslid ook andere topics kunnen realiseren. Van kankerzorg tot betaalbaarheid van zorg voor jonge patiënten. Dus als parlementslid kun je de minister ook uitdagen om doeltreffende resultaten te boeken.”
“Vivaldi was een onstabiele regering qua context, maar de regering heeft wel stabiel beleid blijven voeren”
Nawal Farih
Hoeveel op tien geef je Vivaldi?
“Met zeven partijen regeren is geen cadeau. Maar we hebben wel wat dingen gerealiseerd. We hebben de koopkracht versterkt. We hebben op veiligheid heel hard ingezet, we hebben op fiscaliteit toch wel wat verwezenlijkt. En ik denk dan aan de staatsbank van mijn vicepremier Vincent Van Peteghem. We hebben ook drie crisissen overleefd. We hebben de energiecrisis gekend, de gezondheidscrisis bezworen en nu proberen we de internationale conflicten het hoofd te bieden. Dus het was een onstabiele regering qua context, maar de regering heeft wel stabiel beleid blijven voeren. Ik durf ze wel een acht op tien te geven en als ik streng ben zeven op tien omdat we een nieuwe generatie in crisis toch meer geruggensteund moesten hebben.”
Hoe heeft premier Alexander De Croo van Open VLD het gedaan?
“Onze premier heeft de ploeg bijeen moeten houden en toch heeft hij ervoor gezorgd dat er altijd beslissingen werden genomen. Dat is heus niet evident met zeven partijen aan tafel. Hij zorgde voor consensus. Dat was een uitdaging. Dat mogen we vanzelfsprekend vinden. Dus hij heeft het goed gedaan.”
Je bent ambitieus. Stel dat je de vraag krijgt om minister te worden, doe je het?
“Ik denk dat iedereen wel de ambitie heeft om de wereld mooier te maken. En als minister heb je een kabinet. Een machine met power om je ideeën te ontplooien. Ik denk dat het vanzelfsprekend is dat je op zo’n vraag ingaat.”
Welk departement wil je ooit behartigen als minister?
“Ik heb me nu de voorbije vijf jaar bezighouden met volksgezondheid. Ik heb er ook wel een hart voor gekregen.”
Dus Frank Vandenbroucke moet vrezen voor zijn job?
“Waarom niet? Volksgezondheid is wel iets dat ik graag doe. Maar er zijn ook wel andere departementen die boeiend zijn. Binnenlandse zaken bijvoorbeeld. Alles rond veiligheid. Als je hoort dat 25 procent van de jongeren zich niet veilig voelt in zijn eigen stad, ja, daar maak ik me wel zorgen om, dan moeten we dat veiligheidsgevoel dringend creëren. Dat moet voor mij niet repressief. Daar moet niet meteen veel blauw op straat, maar ik zou graag meer wijkagenten nabij de burgers willen zien.”
Gezondheidszorg is jouw passie. Het gaat niet zo goed in onze samenleving. Er zijn 25 zelfmoordpogingen per dag, drie zelfmoorden per dag. Een op de tien van de Belgen is alcoholverslaafd, een op de tien van de Belgen is aan slaappillen of aan pijnstillers verslaafd.
“Je somt de thema’s op waar ik dagelijks mee bezig ben als het gaat over verslavingen en het beleid. Ik heb een wetgeving gemaakt om ervoor te zorgen dat die zware medicatie per therapie wordt voorgeschreven en niet per doosje. Heel vaak heb je slaapmedicatie, antidepressiva en dergelijke die zeer verslavingsgevoelig zijn, die worden per doosje meegegeven aan een patiënt. In zo’n pakje zitten veertig tabletten, terwijl de wetenschap zegt dat je om in een goed slaapritme te raken, maar zeven tabletten mag gebruiken. Ja, die resterende pillen zijn er te veel aan. En wat doet een patiënt thuis dan? Die zegt: ik voel me depressief vandaag, ik neem toch nog een extra pil om die rust op te zoeken. Dat moeten we stoppen.
Ook op de zelfdodingsproblematiek wil ik mijn stempel drukken. Alles rond mentaal welzijn moet sowieso meer aandacht krijgen. Dat gaat dan over de betaalbaarheid van psychologen, maar ook over de bereikbaarheid ervan en een laagdrempeligheid naar de jongeren toe.”
Wat zijn drie andere topprioriteiten voor jou?
“Zes op de tien Vlamingen stellen zorg uit omwille van de factuur. Dat is iets dat we volledig zouden moeten wegwerken. Daarnaast een thema dat ook heel wat jongeren aanbelangt: betaalbaar wonen. Mensen kopen een huis als ze gemiddeld 40 zijn. Studenten stoppen met hun studies als ze ongeveer 23 zijn, daarna moeten ze liefst zeventien jaar sparen alvorens ze effectief eigenaar zijn van hun eigen woonst. Dat is natuurlijk iets waar wij als politici een antwoord moeten op bieden.”
Begrijp je de stemvoorkeuren bij jongeren? Volgens peilingen zal meer dan dertig procent van de jongeren voor PVDA en Vlaams Belang kiezen.
“Mijn hart bloedt. Maar ik voer heel wat lokale debatten en daar zie ik toch wel ander stemgedrag. Vanaf het moment dat de politici echt aan het woord komen en hun uitleg kunnen doen over hun standpunten, zie ik toch wel dat mensen opteren voor het centrum. In deze snel draaiende samenleving moeten we vooral ruimte en tijd creëren om het debat open te trekken en het niet laten domineren door oneliners van de extreme partijen.”
Zou jij persoonlijk de PVDA kunnen regeren?
“Nee, dat gaat niet louter en alleen omdat we ideologisch heel erg ver van elkaar staan. Ik zoek partners waarmee ik mijn plannen kan realiseren. En ik denk niet dat ik bij de extremen moet zitten.”
Ook niet bij het Vlaams Belang?
“Absoluut niet. Nee, zeker en vast niet.”
Is er één programmapunt van het Vlaams Belang dat je op zijn plaats vindt?
“Ik denk dat wij ideologisch zo ver van elkaar zitten. Ik steek daar eigenlijk bitter weinig tijd in om heel dat programma te lezen. Als ik de headlines zie, dan gaan mijn haren al rechtstaan. Ik denk dat we serieuze partners hebben in het politieke spectrum en dat we naar die partners moeten kijken om samen tot het algemeen belang te komen en dat te verdedigen.”
Wat waren de lastigste vragen die je kreeg in jouw politieke carrière?
“Een moslima bij de CD&V? Hu? Dát heb ik al vaak gehoord. En ik snap het niet, want we herhalen het al jaren: CD&V staat voor christen-democratisch en Vlaams. En ik hoor daar thuis.”
Wat is de grootste ontgoocheling uit jouw leven?
“Ik ben nog jong, hè? Ik moet wel in alle eerlijkheid zeggen dat ik het leven neem zoals het is en ik aanvaard daar ook de ontgoocheling bij. Men heeft ooit gevraagd: bent u liever eeuwig gezond of eeuwig gelukkig? Ik heb eeuwig gezond gezegd, omdat geluk iets is dat vasthangt aan emotie. En dat mag voor mij up en down gaan. Dus die ontgoochelingen, die horen erbij, het leven is nu eenmaal niet rozengeur en maneschijn.”