CD&V-kamerlid Nawal Farih dient een wetsvoorstel in dat apothekers toelaat om een griepvaccinatie toe te dienen. “We merken al enkele jaren een daling van de vaccinatiegraad in ons land. Bij sommige risicogroepen in ons land begint het zelfs problematisch te worden. Door apothekers de bevoegdheid te geven om griepvaccinaties te zetten, verlagen we de drempel voor veel mensen,” aldus Farih.
Uit cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat de dekkingsgraad voor de griepvaccinatie bij risicogroepen al jaren zorgwekkend afneemt. Voor 65-plussers is de vaccinatiegraad al acht jaar aan het dalen met in 2016 een dekkingsgraad van slechts 55%. Bij zwangere vrouwen lag de vaccinatiegraad zelfs onder de 50%. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie (EU) stellen een vaccinatiegraad van 75% voorop. ”Die vaccinatiegraad moet omhoog, zeker bij onze risicogroepen. De griep is nog steeds een ernstige ziekte die grote gevolgen kan hebben,” zegt Farih.
Apotheker met complementaire rol
Elk jaar worden 500.000 Belgen getroffen door het griepvirus, ongeveer 5% van onze inwoners. “Meestal verloopt de infectie redelijk mild,” vertelt Farih, “maar voor veel patiënten kan de griep ook leiden tot complicaties met een ziekenhuisopname tot gevolg. Elk jaar worden er op die manier gemiddeld 1 op de 1.000 Belgische grieppatiënten opgenomen in het ziekenhuis.” Farih benadrukt ook nog dat de griepvaccinatie en de verhoging van de vaccinatiegraad van groot belang zullen zijn, zeker in het post-corona tijdperk.
“De keuze voor apothekers is gemakkelijk te verklaren,” gaat Farih verder. “De apotheker is een nabije en laagdrempelige eerstelijnsgezondheidsactor. Zij moeten meer en actiever betrokken worden bij dit proces. Zij kunnen door hun nabijheid een deel van de bevolking bereiken dat anders niet naar de huisarts stapt voor een griepvaccin. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat wij hier een complementaire rol voorzien voor de apotheker die samen met de huisarts zal werken aan het opkrikken van de vaccinatiegraad.” Zo blijft de huisarts verantwoordelijk om het voorschrift voor het vaccin op te stellen. Ook zal de vaccinatie een prominente plaats innemen in het lokaal medisch-farmaceutisch overleg (MFO) en in de zorgraden van de eerstelijnszones.
Het belang van een hoge vaccinatiegraad
De huidige crisis ten gevolge van COVID-19 heeft duidelijk aangetoond hoe belangrijk een hoge vaccinatiegraad is. We weten immers niet of en wanneer er de komende jaren nieuwe virussen kunnen opduiken. Zeker wanneer er een nieuwe uitbraak zou zijn van COVID-19 of wanneer er een epidemie zou zijn ten gevolge van een nieuw virus met eveneens griepachtige symptomen, is de griepvaccinatie des te belangrijker. Bovendien is het de bedoeling om via dit wetgevend initiatief een springplank te vormen naar de mogelijkheid voor apothekers om bij te dragen tot de vaccinatie tegen andere infectieziekten zoals COVID-19.
Buitenland als voorbeeld
Ervaring in het buitenland leert ons dat apothekers betrekken bij het vaccineren tegen de griep een positieve invloed heeft. Zo is er in onder meer Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een stijging merkbaar van de vaccinatiegraad wanneer apothekers mee worden ingezet bij het vaccineren tegen griep. Hierbij gaat het soms om een stijging van meer dan 10%. In Ierland bleek zelfs dat 16% van de inwoners die zich liet vaccineren door een apotheker, daarvoor nog nooit was ingeënt tegen de griep.
“Natuurlijk is het nu niet zo dat iedere apotheker zomaar een griepvaccinatie kan en mag zetten,” zegt Farih. “Om te mogen vaccineren zal de apotheker over een gecertifieerde opleiding moeten volgen,” besluit het parlementslid.