“Zet apothekers mee in voor vaccinatie seizoensgriep”

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

CD&V-kamerlid Nawal Farih dient een wetsvoorstel in dat apothekers toelaat om een griepvaccinatie toe te dienen. “We merken al enkele jaren een daling van de vaccinatiegraad in ons land. Bij sommige risicogroepen in ons land begint het zelfs problematisch te worden. Door apothekers de bevoegdheid te geven om griepvaccinaties te zetten, verlagen we de drempel voor veel mensen,” aldus Farih.

Uit cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat de dekkingsgraad voor de griepvaccinatie bij risicogroepen al jaren zorgwekkend afneemt. Voor 65-plussers is de vaccinatiegraad al acht jaar aan het dalen met in 2016 een dekkingsgraad van slechts 55%. Bij zwangere vrouwen lag de vaccinatiegraad zelfs onder de 50%. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie (EU) stellen een vaccinatiegraad van 75% voorop. ”Die vaccinatiegraad moet omhoog, zeker bij onze risicogroepen. De griep is nog steeds een ernstige ziekte die grote gevolgen kan hebben,” zegt Farih.

Apotheker met complementaire rol

Elk jaar worden 500.000 Belgen getroffen door het griepvirus, ongeveer 5% van onze inwoners. “Meestal verloopt de infectie redelijk mild,” vertelt Farih, “maar voor veel patiënten kan de griep ook leiden tot complicaties met een ziekenhuisopname tot gevolg. Elk jaar worden er op die manier gemiddeld 1 op de 1.000 Belgische grieppatiënten opgenomen in het ziekenhuis.” Farih benadrukt ook nog dat de griepvaccinatie en de verhoging van de vaccinatiegraad van groot belang zullen zijn, zeker in het post-corona tijdperk.

De keuze voor apothekers is gemakkelijk te verklaren,” gaat Farih verder. “De apotheker is een nabije en laagdrempelige eerstelijnsgezondheidsactor. Zij moeten meer en actiever betrokken worden bij dit proces. Zij kunnen door hun nabijheid een deel van de bevolking bereiken dat anders niet naar de huisarts stapt voor een griepvaccin. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat wij hier een complementaire rol voorzien voor de apotheker die samen met de huisarts zal werken aan het opkrikken van de vaccinatiegraad.” Zo blijft de huisarts verantwoordelijk om het voorschrift voor het vaccin op te stellen. Ook zal de vaccinatie een prominente plaats innemen in het lokaal medisch-farmaceutisch overleg (MFO) en in de zorgraden van de eerstelijnszones.

Het belang van een hoge vaccinatiegraad

De huidige crisis ten gevolge van COVID-19 heeft duidelijk aangetoond hoe belangrijk een hoge vaccinatiegraad is.  We weten immers niet of en wanneer er de komende jaren nieuwe virussen kunnen opduiken. Zeker wanneer er een nieuwe uitbraak zou zijn van COVID-19 of wanneer er een epidemie zou zijn ten gevolge van een nieuw virus met eveneens griepachtige symptomen, is de griepvaccinatie des te belangrijker. Bovendien is het de bedoeling om via dit wetgevend initiatief een springplank te vormen naar de mogelijkheid voor apothekers om bij te dragen tot de vaccinatie tegen andere infectieziekten zoals COVID-19.

Buitenland als voorbeeld

Ervaring in het buitenland leert ons dat apothekers betrekken bij het vaccineren tegen de griep een positieve invloed heeft. Zo is er in onder meer Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een stijging merkbaar van de vaccinatiegraad wanneer apothekers mee worden ingezet bij het vaccineren tegen griep. Hierbij gaat het soms om een stijging van meer dan 10%. In Ierland bleek zelfs dat 16% van de inwoners die zich liet vaccineren door een apotheker, daarvoor nog nooit was ingeënt tegen de griep.

“Natuurlijk is het nu niet zo dat iedere apotheker zomaar een griepvaccinatie kan en mag zetten,” zegt Farih. “Om te mogen vaccineren zal de apotheker over een gecertifieerde opleiding moeten volgen,” besluit het parlementslid.

Nieuws

100 kilometer rijden voor chemo of bestraling? Cd&v verzet zich tegen plannen!

De behandeling van bepaalde types kanker wordt mogelijk samengebracht in een beperkt aantal centra. Volgens cd&v zorgt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) er zo voor dat verzwakte patiënten urenlang onderweg zijn voor chemo of bestraling. ‘Zorg moet nabij blijven.’

Vandenbroucke wil al langer gespecialiseerde behandelingen, zoals chirurgische ingrepen om tumoren te verwijderen, centraliseren in een aantal referentiecentra. Op dit moment onderzoekt een werkgroep wat de beste optie is voor zogenoemde hoofd-halstumoren.

Cd&v wil stagevergoeding voor studenten verpleegkunde

Cd&v-parlementslid Nawal Farih“Om de job van verpleegkundige aantrekkelijker te maken, moeten ook de omstandigheden waarin studenten deze uitdagende job leren, de allerbeste zijn. Daarom pleit ik voor een stagevergoeding voor studenten verpleegkunde in hun vierde jaar. De studie wordt op die manier alleen maar aantrekkelijker. Bovendien mag die onkostenvergoeding niet afhangen van de goodwill van een bepaalde minister, maar moet deze net een gegarandeerd recht zijn voor elke student verpleegkunde in zijn vierde jaar. Vandaag leven studenten telkens in onzekerheid tot een beslissing wordt genomen. Ik pleit er ook voor dat de 800 uur stage die een vierdejaarsstudent loopt bij de start van hun carrière als zorgkundige telt als een extra jaar anciënniteit. Enkel op die manier zullen we voldoende verpleegkundigen kunnen aantrekken die de moedige keuze maken voor dit mooie beroep. Ik hoop hierbij op de goodwill van minister Vandenbroucke.”

CD&V blijft aandringen op een griepprik door apothekers

CD&V-parlementslid Nawal Farih: “Apothekers hebben cruciale rol bij het opkrikken van de vaccinatiegraad dankzij hun nabijheid bij burgers.”

Brussel – Vandaag werd in de commissie Gezondheid in de Kamer gestemd over het wetsvoorstel van CD&V-kamerlid Nawal Farih betreffende het toedienen van het griepvaccin door apothekers. Farih wil de mogelijkheid van het toedienen van een griepprik door apothekers immers wettelijk laten verankeren. Sinds oktober 2023 was dit tijdelijk mogelijk, maar de apothekers verliezen die bevoegheid weer eind 2024. Met haar wetsvoorstel wil parlementslid Farih ervoor zorgen dat de drempel voor het laten zetten van een griepvaccin verlaagd wordt. Daar zouden heel wat mensen baat bij hebben. Helaas haalde het voorstel het niet, mede door tegenstand van de MR die pleiten voor een verlenging van enkel een jaar. “Dit is en gemiste kans,” zegt Farih, “maar ik blijf strijdvaardig.”