De hiv-centra staan onder hoge druk. Patiënten moeten maanden wachten op een consultatie. Een belangrijke reden hiervoor is dat hiv-geneesmiddelen die ook preventief kunnen gebruikt worden voorlopig enkel terugbetaald worden na een eerste consultatie bij een gespecialiseerde arts verbonden aan een hiv-centrum. Kamerlid Nawal Farih wil de lange wachttijden inperken door de huisartsen in te schakelen. “Een eerste consultatie moet door een huisarts kunnen uitgevoerd worden, zo kan de werkdruk verminderen bij de hiv-centra”, aldus Farih.
Volgens de cijfers van Scienscano kregen 781 personen een hiv-diagnose in 2021. Na een daling in coronajaar 2020 betekent dat opnieuw een stijging van 4%. Die cijfers vertalen zich ook in lange wachttijden bij de hiv-referentiecentra die kunnen oplopen tot wel zes maanden. Honderden mensen staan daarom op de wachtlijst voor de PrEp-pil, een medicijn dat preventief beschermt tegen hiv-infectie of de ziekte remt bij reeds besmette personen. Kamerlid Nawal Farih vroeg in de commissie Volksgezondheid dan ook om de huisartsen in te schakelen. “Als patiënten al een eerste consultatie kunnen doen bij de huisartsen, kunnen we de druk wegnemen bij de hiv-centra.” Minister Frank Vandebroucke was nog niet op de hoogte van de problematiek en bekijkt de mogelijkheden.
De huidige regeling waarbij enkel gespecialiseerde centra een attest kunnen opmaken voor de terugbetaling van een PrEp-behandeling dateert van de periode dat er nog geen generische middelen op de markt waren en er nog niet zoveel bekend was over deze behandeling waardoor een eerste consultatie bij een art-specialist aangewezen was, weet Farih. “De weinige geneesmiddelen die toen voor handen waren, waren ook allemaal zeer duur. Die tijd is gelukkig voorbij. We moeten ons daar nu aan aanpassen en de drempel verlagen.”
Farih: “Bij een overdraabare ziekte als hiv is het vooral belangrijk om de drempels voor preventie zo laag mogelijk te houden. Dat énkel gespecialiseerde artsen die verbonden zijn aan een hiv-referentiecentrum een attest voor de terugbetaling van een PrEp-behandeling kunnen afleveren in combinatie met lange wachttijden vormt een drempel die weggewerkt moet worden.”
Scienscano steunt de oproep om meer in te zetten op vroegtijdige diagnose en preventie door personen met een risico op hiv-infectie een continue zorgverlening te garanderen. Farih vult aan dat de huidige zorgverlening voor patiënten op dit moment te omslachtig is, want ook de driemaandelijkse controle moet in het hiv-referentiecentrum gebeuren.