Aidsremmers moeten terugbetaald worden na consultatie bij huisarts

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

De hiv-centra staan onder hoge druk. Patiënten moeten maanden wachten op een consultatie. Een belangrijke reden hiervoor is dat hiv-geneesmiddelen die ook preventief kunnen gebruikt worden voorlopig enkel terugbetaald worden na een eerste consultatie bij een gespecialiseerde arts verbonden aan een hiv-centrum. Kamerlid Nawal Farih wil de lange wachttijden inperken door de huisartsen in te schakelen. “Een eerste consultatie moet door een huisarts kunnen uitgevoerd worden, zo kan de werkdruk verminderen bij de hiv-centra”, aldus Farih.

Volgens de cijfers van Scienscano kregen 781 personen een hiv-diagnose in 2021. Na een daling in coronajaar 2020 betekent dat opnieuw een stijging van 4%. Die cijfers vertalen zich ook in lange wachttijden bij de hiv-referentiecentra die kunnen oplopen tot wel zes maanden. Honderden mensen staan daarom op de wachtlijst voor de PrEp-pil, een medicijn dat preventief beschermt tegen hiv-infectie of de ziekte remt bij reeds besmette personen. Kamerlid Nawal Farih vroeg in de commissie Volksgezondheid dan ook om de huisartsen in te schakelen. “Als patiënten al een eerste consultatie kunnen doen bij de huisartsen, kunnen we de druk wegnemen bij de hiv-centra.” Minister Frank Vandebroucke was nog niet op de hoogte van de problematiek en bekijkt de mogelijkheden.

De huidige regeling waarbij enkel gespecialiseerde centra een attest kunnen opmaken voor de terugbetaling van een PrEp-behandeling dateert van de periode dat er nog geen generische middelen op de markt waren en er nog niet zoveel bekend was over deze behandeling waardoor een eerste consultatie bij een art-specialist aangewezen was, weet Farih. “De weinige geneesmiddelen die toen voor handen waren, waren ook allemaal zeer duur. Die tijd is gelukkig voorbij. We moeten ons daar nu aan aanpassen en de drempel verlagen.”

Farih: “Bij een overdraabare ziekte als hiv is het vooral belangrijk om de drempels voor preventie zo laag mogelijk te houden. Dat énkel gespecialiseerde artsen die verbonden zijn aan een hiv-referentiecentrum een attest voor de terugbetaling van een PrEp-behandeling kunnen afleveren in combinatie met lange wachttijden vormt een drempel die weggewerkt moet worden.”

Scienscano steunt de oproep om meer in te zetten op vroegtijdige diagnose en preventie door personen met een risico op hiv-infectie een continue zorgverlening te garanderen. Farih vult aan dat de huidige zorgverlening voor patiënten op dit moment te omslachtig is, want ook de driemaandelijkse controle moet in het hiv-referentiecentrum gebeuren.

Nieuws

100 kilometer rijden voor chemo of bestraling? Cd&v verzet zich tegen plannen!

De behandeling van bepaalde types kanker wordt mogelijk samengebracht in een beperkt aantal centra. Volgens cd&v zorgt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) er zo voor dat verzwakte patiënten urenlang onderweg zijn voor chemo of bestraling. ‘Zorg moet nabij blijven.’

Vandenbroucke wil al langer gespecialiseerde behandelingen, zoals chirurgische ingrepen om tumoren te verwijderen, centraliseren in een aantal referentiecentra. Op dit moment onderzoekt een werkgroep wat de beste optie is voor zogenoemde hoofd-halstumoren.

Cd&v wil stagevergoeding voor studenten verpleegkunde

Cd&v-parlementslid Nawal Farih“Om de job van verpleegkundige aantrekkelijker te maken, moeten ook de omstandigheden waarin studenten deze uitdagende job leren, de allerbeste zijn. Daarom pleit ik voor een stagevergoeding voor studenten verpleegkunde in hun vierde jaar. De studie wordt op die manier alleen maar aantrekkelijker. Bovendien mag die onkostenvergoeding niet afhangen van de goodwill van een bepaalde minister, maar moet deze net een gegarandeerd recht zijn voor elke student verpleegkunde in zijn vierde jaar. Vandaag leven studenten telkens in onzekerheid tot een beslissing wordt genomen. Ik pleit er ook voor dat de 800 uur stage die een vierdejaarsstudent loopt bij de start van hun carrière als zorgkundige telt als een extra jaar anciënniteit. Enkel op die manier zullen we voldoende verpleegkundigen kunnen aantrekken die de moedige keuze maken voor dit mooie beroep. Ik hoop hierbij op de goodwill van minister Vandenbroucke.”

CD&V blijft aandringen op een griepprik door apothekers

CD&V-parlementslid Nawal Farih: “Apothekers hebben cruciale rol bij het opkrikken van de vaccinatiegraad dankzij hun nabijheid bij burgers.”

Brussel – Vandaag werd in de commissie Gezondheid in de Kamer gestemd over het wetsvoorstel van CD&V-kamerlid Nawal Farih betreffende het toedienen van het griepvaccin door apothekers. Farih wil de mogelijkheid van het toedienen van een griepprik door apothekers immers wettelijk laten verankeren. Sinds oktober 2023 was dit tijdelijk mogelijk, maar de apothekers verliezen die bevoegheid weer eind 2024. Met haar wetsvoorstel wil parlementslid Farih ervoor zorgen dat de drempel voor het laten zetten van een griepvaccin verlaagd wordt. Daar zouden heel wat mensen baat bij hebben. Helaas haalde het voorstel het niet, mede door tegenstand van de MR die pleiten voor een verlenging van enkel een jaar. “Dit is en gemiste kans,” zegt Farih, “maar ik blijf strijdvaardig.”