Hoewel specialisten achterblijven in het toepassen van de regeling derdebetaler, wil minister Vandenbroucke (Vooruit) niet zo ver gaan de regeling te verplichten. “Ik wil de betrokken partijen wel vragen om na te denken over mogelijkheden om de regeling derdebetaler, die overal kan worden toegepast, sterker te promoten”, zei hij in de Kamer op vraag van Nawal Farih (CD&V).
Het regeerakkoord van de Vivaldi-regering bevat de ambitie om tegen 2030 de gezondheidskloof met een kwart te verkleinen. Door de opeenvolgende crisissen nam de koopkracht de voorbije twee jaar echter steeds verder af, terwijl de drempels in de gezondheidszorg groter werden voor een groot deel van de bevolking. CD&V-kamerlid Nawal Farih (foto) vreest dan ook dat de doelstelling niet zal worden gehaald en vroeg minister Vandenbroucke (Vooruit) of hij niet wil gaan voor een veralgemening van de regeling derdebetaler.
Sinds 1 januari van dit jaar kunnen alle zorgverstrekkers in principe de regeling derdebetaler op vrijwillig basis toepassen. “Patiënten enkel remgeld laten betalen, kan drempels verlagen”, meent het Limburgse kamerlid. “We hebben in de twee coronajaren vaak gemerkt dat mensen zorg uitstellen en dat kunnen we missen als kiespijn.”
Vandenbroucke deelt de bezorgdheid van Nawal Farih. “Dat is ook de reden waarom wij al heel wat maatregelen hebben genomen.” De minister verwijst daarbij onder meer naar de niet-indexering van de plafonds van de maximumfactuur, het sterker inzetten op conventionering van zorgverstrekkers en de pogingen om supplementen eerst te beheersen en vervolgens te verminderen. Met name het verhogen van het aantal geconventioneerde zorgverstrekkers is een belangrijk punt in Vandenbrouckes aanpak. Het succes van de regeling derdebetaler is afhankelijk van de beroepsgroep. “Ik meen dat we mogen zeggen dat de regeling derdebetaler een massief succes is in de huisartsgeneeskunde. Daar is het gebruik ervan sterk vooruitgegaan in vergelijking met vorig jaar.”
Vandenbroucke beseft wel dat er in andere beroepsgroepen nog stappen moeten worden gezet. Hij noemt daarbij naast de tandartsen, de kinesitherapeuten en de logopedisten expliciet de specialisten. “We willen dat de regeling derdebetaler daar meer wordt toegepast.”
Hij hoedt er zich echter voor om via een top-downbeslissing de regeling overal verplicht op te leggen. “Ik denk dat we dat niet zomaar kunnen beslissen. Ik wil de betrokken partijen wel vragen om na te denken over mogelijkheden om de regeling derdebetaler, die overal kan worden toegepast, sterker te promoten. Maar momenteel zit in mijn agenda geen initiatief om de regeling derdebetaler algemeen te verplichten.”
Een antwoord dat niet helemaal naar de zin is van Nawal Farih. Een sterke promotie van het systeem zal volgens haar wel helpen, maar volstaat niet. “Ik ben ervan overtuigd dat we verder moeten gaan.”