Bloedafname voor chemo moet thuis kunnen gebeuren

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

Kamerlid Nawal Farih (cd&v) wil dat bij chemopatiënten in dagbehandeling thuis al bloed kan worden afgenomen. In Limburg gebeurt dat al vaak, maar ze wil dat dit nationaal wordt uitgerold.

“Voor elke chemotherapiebehandeling wordt de bloedwaarde van de patiënten gecontroleerd”, legt Nawal Farih uit. “Dat gebeurt doorgaans tijdens de opname in het ziekenhuis, heb ik van een vriendin gehoord die in Leuven in behandeling is. Maar bij negatieve resultaten, kan de chemobehandeling niet starten en heeft de patiënt zich voor niets verplaatst. Naar huis gestuurd worden, is niet goed voor de motivatie van patiënten. In Limburg is er al sinds jaar en dag een project waarbij de thuisverpleging van het Wit-Gele Kruis bloed afneemt alvorens je naar het ziekenhuis gaat. Het zou goed zijn als dit nationaal wordt uitgerold. Hierdoor verloopt de dagopname vlotter en verlaagt dit de druk op onze ziekenhuisdiensten.”
“We hebben hiervoor nu een overeenkomst met het Ziekenhuis Oost-Limburg”, zegt Ann Vanloffelt, woordvoerder van het Wit-Gele Kruis Limburg. “Daarnaast krijgen we ook opdrachten van andere ziekenhuizen, ook van buiten Limburg, om die bloedafnamen te doen. Maar het zou beter zijn als al die aparte afspraken niet nodig zouden zijn. Dit is tenslotte een verpleegkundige handeling.”

Tijd, geld en energie

Kom op tegen Kanker (KOTK) is alvast voorstander. “We hebben net een proefproject in West-Vlaanderen afgerond dat op die manier werkt”, zegt Hans Neefs. “Daarover hebben we een draaiboek geschreven voor de zorginstellingen.”

Het Vlaams Patiëntenplatform zit op dezelfde lijn. “Patiënten winnen tijd, geld en energie door nutteloze verplaatsingen te vermijden”, zegt Lise Dehouwer van het Vlaams Patiëntenplatform. “Ook emotioneel is het een goede zaak. Als je na een lange rit naar het ziekenhuis te horen krijgt dat je bloedwaarden niet goed zijn en je voor niets bent gekomen, dan is dat alweer een opdoffer om te verwerken. Ook bij andere behandelingen kan een bezoek door de thuisverpleegkundige vooraf mogelijk nuttig zijn.”

Minister voorstander

Ook federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt dat patiënten zo veel mogelijk thuis behandeld moeten kunnen worden, toch als dat medisch mogelijk is en ze dat zelf willen. “Patiënten die een chemobehandeling moeten ondergaan in het ziekenhuis, moeten vandaag vaak eerst op de resultaten van een bloedonderzoek wachten alvorens de behandeling kan starten. Soms betekent dit dat ze uren moeten wachten in het ziekenhuis. Dat is weinig patiëntvriendelijk”, aldus de minister. “Sommige ziekenhuizen zetten daarom in op betere alternatieven, waarbij het voorafgaande bloedonderzoek in de thuisomgeving of bij de huisarts gebeurt. Dat is vandaag al mogelijk. Zowel thuisverpleegkundigen als Kom op tegen Kanker, vinden evenwel dat de huidige financiering hiervoor ontoereikend is en herzien zou moet worden. We hebben hierover al overleg gehad met KOTK. Het dossier wordt momenteel bekeken op het niveau van de overeenkomstencommissie Thuisverpleegkundigen met het oog op de begroting 2024.”

Nieuws

CD&V Genk stelt zijn hele ploeg voor: we zijn klaar voor 13 oktober !

Van Genk, voor Genk.
CD&V Genk trekt met een sterke lijst naar de verkiezingen.

Onder het motto “Van Genk, voor Genk”, trekt CD&V Genk naar de gemeenteraadsverkiezingen. Want wij zijn van Genk en we gaan voluit voor Genk! Burgemeester Wim Dries trekt de lijst en is opnieuw kandidaat burgemeester. Federaal parlementslid Nawal Farih is lijstduwer. Een duo dat staat voor inzet, bekwaamheid en toekomstvisie. Wim en Nawal stellen de lijst graag aan u voor!

22.523 Bedankt aan jullie kiezers!

Bedankt beste Limburger
Wat een dag! Ik ben ongelooflijk fier op mijn ploeg, vrienden en familie. Ongelooflijk dankbaar voor hun onvermoeibare inzet en geloof in mij.

 

Examen van Het Belang: Nawal Farih (CD&V): “Verplichte legerdienst? Daar doen we zowel jongeren als leger geen plezier mee”

Geen verplichte legerdienst, wel een aanmoediging voor jongeren om zich in te zetten als vrijwilliger. Dat Nawal Farih (CD&V) aanstuurde op dat laatste, was een voorbode van nieuws dat cd&v later loste: een verplichte burgerdienst van minimaal 6 maanden voor 18-jarigen.