Kamerlid Nawal Farih (CD&V) heeft een wetsvoorstel klaar om de verkoop van alcohol in drankautomaten, tankstation of verkooppunten langs drukke verkeerwegen te verbieden. Hiermee wil CD&V alcohol minder beschikbaar maken op risicoplaatsen, zoals langs autosnelwegen. “Alcohol blijft een killer in het verkeer. In 1 op 4 dodelijke ongevallen is één van de betrokken bestuurders onder invloed van alcohol. Deze drama’s moeten we vermijden in de toekomst. Dat doen we niet enkel door op te treden tegen overtreders. We moeten inzetten op een integraal beleid en dus ook preventief handelen door alcohol minder toegankelijk maken voor weggebruikers,” aldus Farih.
Farih: “43% van de zwaargewonde bestuurders die in het ziekenhuis belanden na een ongeval hadden te veel gedronken. Daarnaast zijn er jaarlijks meer dan 50.000 bestuurders die een positieve alcoholtest afleggen bij een verkeerscontrole. Dat zijn schokkende cijfers. Wij moeten preventief actie ondernemen. Alcoholverkoop op cruciale plaatsen in het verkeer moet belemmerd worden. De verleiding van drinken en rijden is vandaag nog te groot.”
Het CD&V-wetsvoorstel focust op drie punten.
- Ten eerste wil CD&V de beschikbaarheid van alcoholhoudende dranken verminderen. “Dit willen we doen door de verkoop van sterke drank in nachtwinkels te verbieden tussen 22u en 7u. Dit zijn de uren dat mensen vaak onderweg zijn naar feestjes en beslissen onderweg een pre-drink te houden. Het wetsvoorstel voorziet ook in een verbod op de verkoop van alle alcoholhoudende drank in tankstations en verkooppunten langs autosnelwegen. Mensen die hier passeren zijn weggebruikers. Het lijkt mij dan ook logisch dat zij geen alcohol kunnen kopen wanneer zij daar tanken of stoppen tijdens hun autorit.”
- Ten tweede richt het voorstel zich tegen de verkoop van alcoholhoudende dranken in automaten. “Tegenwoordig vind je in bijna elke drankautomaat alcohol. Deze automaten staan vaak in de buurt van scholen of andere plekken met veel jongeren. De fabrikanten probeerden hieraan tegemoet te komen met een beveiligingssysteem zoals een e-ID-lezer in de automaat. Maar uit controle blijkt dat dit systeem vaak niet werkt waardoor minderjarigen toch zeer gemakkelijk aan alcohol of sterke drank kunnen geraken. Dat gaat tegen de huidige regelgeving in,” aldus Farih.
- Tot slot verbiedt het wetsvoorstel reclame voor alcoholhoudende dranken gericht op minderjarigen. “Ons land kent voorlopig nog geen wetgeving over reclame voor alcohol. Dit in tegenstelling tot Frankrijk waar een heel strenge wetgeving geldt. Daarom lijkt het ons ook aangewezen om in België ook de regels aan te scherpen. Alcohol mag niet als onschuldig product gepromoot worden richting jongeren,” besluit het parlementslid.