CD&V wil uitbreiding systeem seizoenarbeid in de fruitsector

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

CD&V heeft een wetsvoorstel ingediend dat de mogelijkheid tot inzet van seizoenwerkers in de fruitteelt uitbreidt naar maximaal 100 dagen per jaar. “De fruittelers zijn al lang vragende partij voor een nieuwe regeling,” stelt kamerlid Leen Dierick, die het voorstel schreef met haar partijgenoten Nawal Farih en minister Nathalie Muylle. “Gezien de crisis in de sector moeten we deze kwetsbare bedrijven optimaal beschermen.” De nieuwe regeling zou ook de sociale bescherming van de werknemers waarborgen. Eerder werd over dit nieuwe systeem al een sectoraal akkoord ondertekend.

Binnen de land- en tuinbouwsector ligt vandaag het maximum van seizoensarbeid op 65 dagen. Enkel de witloof- en champignonteelt geniet van een uitzondering van 100 dagen. Dit wetsvoorstel breidt dit systeem dus ook uit voor telers van appels en peren. Deze sectoren zijn immers hard getroffen.

Indien deze bedrijven van de uitzondering willen genieten, moeten ze wel aan een reeks voorwaarden voldoen. “Sociale dumping moeten we ten allen tijde vermijden,” legt kamerlid Nawal Farih uit. “Fruittelers moeten de wet naleven en een engagement onderschrijven. Hierin beloven ze dan geen gebruik te maken van schijnzelfstandigen of oneerlijke detacheringsconstructies.” “Ook moet de vaste tewerkstelling in hun bedrijf op hetzelfde peil blijven,” vult Leen Dierick aan. Waarom moet dit?

Bij een goedgekeurde aanvraag, mag een bedrijf tot één derde van het aantal seizoenarbeiders van het voorgaande jaar tot 100 dagen laten werken. Verder wil het voorstel ook de controle op de voorwaarden van seizoensarbeid verbeteren. “Vandaag is seizoensarbeid enkel toegelaten voor werknemers die geen vaste job in de tuin- of landbouwsector hebben uitgeoefend in de afgelopen 180 dagen. De controle hierop, via een app green@work, verloopt moeilijk. Het nieuwe voorstel beperkt de 180 dagen-regel tot de eigen onderneming. Dit is makkelijker te controleren door de werkgever, aldus Dierick. Ook zou de 180 dagen-regel niet gelden als een werknemer na seizoensarbeid een contract krijgt van maximum 6 weken, vult Farih aan.

Nieuws

Artikel De Morgen: "Olifantenhuid? Dit werk heeft me net zachter gemaakt"

Wie Nawal Farih (36) interviewt, krijgt geen sneeuwvlokje of seut voor zich. Het eerste wat ze zegt, is: 'Jullie mogen mij roosteren.' Deze Limburgse doet er alles aan om te bewijzen dat ze, naast de first lady van Sammy Mahdi, ook de leading lady van cd&v kan worden.

Artikel De Standaard: CD&V wil meer steun voor vrouwen die kinderen willen, ook op hun 47ste

CD&V-Kamerlid Nawal Farih wil vrouwen meer vrijheid geven om hun kinderwens tot op latere leeftijd te realiseren. Ze wil vruchtbaarheidsonderzoek, het invriezen van eicellen en ivf met die eicellen tot 47 jaar betaalbaarder maken.

Cd&v wil structureel interfederaal overleg zodat onze bedrijven kunnen profiteren van defensie-investeringen

Brussel, 9 april 2025 – cd&v benadrukt dat bijkomende defensie-investeringen een return moeten opleveren voor onze eigen economie. Dit door zoveel mogelijk van de extra miljarden te investeren in onze eigen bedrijven, in Vlaanderen, België en bij uitbreiding Europa. Het opdrijven van defensie-uitgaven gaat voor cd&v dus hand in hand met een doordachte Europese én nationale strategie, met een belangrijke rol voor Belgische bedrijven. “Voor cd&v kan het niet de bedoeling zijn dat we met een cheque van 17 miljard euro naar Donald Trump lopen en al onze centen gewoon in de Amerikaanse economie pompen. Dat is totaal absurd in deze tijden. Meer Made in Europe is de way to go. We moeten zorgen dat zoveel mogelijk miljarden bij ons gespendeerd worden en wij daar beter van worden”, zegt Koen Van Den Heuvel, lid van de commissie Defensie voor cd&v.