CD&V wil uitbreiding systeem seizoenarbeid in de fruitsector

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

CD&V heeft een wetsvoorstel ingediend dat de mogelijkheid tot inzet van seizoenwerkers in de fruitteelt uitbreidt naar maximaal 100 dagen per jaar. “De fruittelers zijn al lang vragende partij voor een nieuwe regeling,” stelt kamerlid Leen Dierick, die het voorstel schreef met haar partijgenoten Nawal Farih en minister Nathalie Muylle. “Gezien de crisis in de sector moeten we deze kwetsbare bedrijven optimaal beschermen.” De nieuwe regeling zou ook de sociale bescherming van de werknemers waarborgen. Eerder werd over dit nieuwe systeem al een sectoraal akkoord ondertekend.

Binnen de land- en tuinbouwsector ligt vandaag het maximum van seizoensarbeid op 65 dagen. Enkel de witloof- en champignonteelt geniet van een uitzondering van 100 dagen. Dit wetsvoorstel breidt dit systeem dus ook uit voor telers van appels en peren. Deze sectoren zijn immers hard getroffen.

Indien deze bedrijven van de uitzondering willen genieten, moeten ze wel aan een reeks voorwaarden voldoen. “Sociale dumping moeten we ten allen tijde vermijden,” legt kamerlid Nawal Farih uit. “Fruittelers moeten de wet naleven en een engagement onderschrijven. Hierin beloven ze dan geen gebruik te maken van schijnzelfstandigen of oneerlijke detacheringsconstructies.” “Ook moet de vaste tewerkstelling in hun bedrijf op hetzelfde peil blijven,” vult Leen Dierick aan. Waarom moet dit?

Bij een goedgekeurde aanvraag, mag een bedrijf tot één derde van het aantal seizoenarbeiders van het voorgaande jaar tot 100 dagen laten werken. Verder wil het voorstel ook de controle op de voorwaarden van seizoensarbeid verbeteren. “Vandaag is seizoensarbeid enkel toegelaten voor werknemers die geen vaste job in de tuin- of landbouwsector hebben uitgeoefend in de afgelopen 180 dagen. De controle hierop, via een app green@work, verloopt moeilijk. Het nieuwe voorstel beperkt de 180 dagen-regel tot de eigen onderneming. Dit is makkelijker te controleren door de werkgever, aldus Dierick. Ook zou de 180 dagen-regel niet gelden als een werknemer na seizoensarbeid een contract krijgt van maximum 6 weken, vult Farih aan.

Nieuws

CD&V Genk stelt zijn hele ploeg voor: we zijn klaar voor 13 oktober !

Van Genk, voor Genk.
CD&V Genk trekt met een sterke lijst naar de verkiezingen.

Onder het motto “Van Genk, voor Genk”, trekt CD&V Genk naar de gemeenteraadsverkiezingen. Want wij zijn van Genk en we gaan voluit voor Genk! Burgemeester Wim Dries trekt de lijst en is opnieuw kandidaat burgemeester. Federaal parlementslid Nawal Farih is lijstduwer. Een duo dat staat voor inzet, bekwaamheid en toekomstvisie. Wim en Nawal stellen de lijst graag aan u voor!

22.523 Bedankt aan jullie kiezers!

Bedankt beste Limburger
Wat een dag! Ik ben ongelooflijk fier op mijn ploeg, vrienden en familie. Ongelooflijk dankbaar voor hun onvermoeibare inzet en geloof in mij.

 

Examen van Het Belang: Nawal Farih (CD&V): “Verplichte legerdienst? Daar doen we zowel jongeren als leger geen plezier mee”

Geen verplichte legerdienst, wel een aanmoediging voor jongeren om zich in te zetten als vrijwilliger. Dat Nawal Farih (CD&V) aanstuurde op dat laatste, was een voorbode van nieuws dat cd&v later loste: een verplichte burgerdienst van minimaal 6 maanden voor 18-jarigen.