BRUSSEL – CD&V-kamerlid Nawal Farih dient een wetsvoorstel om de verkoop van energiedranken aan -16-jarigen te beperken. Ze ijvert hierin voor een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de aankoop van energiedranken, een beperking van de verkoop in automaten nabij sportcentra en scholen en een duidelijke waarschuwing voor gezondheidsrisico’s op de verpakking.
“Zes op de tien Belgische jongeren tussen 11 en 19 jaar consumeren energiedranken. Eén op zeven drinkt ze zelfs dagelijks. Jongeren zijn vaak niet op de hoogte van de schadelijke gevolgen van deze dranken. Met dit voorstel willen we hen dan ook bewust maken voor de gezondheidsrisico’s en de overconsumptie van energiedrankjes terugdringen,”, aldus Farih.
Het is een gewoonte geworden in ons straatbeeld: jongeren die rondlopen met een blikje energiedrank. Onderzoek toont aan dat maar liefst 60% van de Belgische jongeren tussen 11 en 19 jaar af en toe energiedranken drinken. Eén op de 7 jongeren consumeren ze zelfs dagelijks. “Dat zijn alarmerende cijfers,” zegt het kamerlid, “Zeker als we zien dat zelfs kinderen jonger dan 10 jaar al in aanraking komen met deze dranken. ”
Risico’s
Energiedranken lijken op het eerste gezicht ongevaarlijk, maar dat is niet het geval volgens Nawal Farih. “De dosis cafeïne in energiedranken is zeer hoog en dat blijft niet zonder gevolgen. Overmatig gebruik van cafeïne vergroot de kans op slapeloosheid en hoofdpijn maar kan ook leiden tot hartritmestoornissen. Bovendien kan het gebruik van cafeïne bij jongeren en kinderen zelfs leiden tot neurologische aandoeningen zoals epilepsie. Veel jongeren zijn zich niet bewust van deze schadelijke gevolgen. Het is dan ook onze taak om hen te beschermen.”
Naast een grote hoeveelheid cafeïne bevatten energiedranken ook een hoge dosis suiker. Gemiddeld zit er een equivalent van vier suikerklontjes per blik van 250ml. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in elk ander blikje frisdrank. “Er zijn op dit al meer dan 100.000 jongeren die te kampen hebben met obesitas. Dranken met zulke hoeveelheid suiker passen dan ook niet in de gezonde levensstijl die we aanmoedigen voor onze jongeren,” waarschuwt Farih.
Een andere gevaarlijke trend is het mengen van energiedranken met alcohol. De Hoge Gezondheidsraad waarschuwde enkele jaren geleden al voor deze combinatie. Deze zou namelijk zorgen voor een hoger alcoholverbruik wat op zijn beurt leidt tot een verhoogd risico op verschillende soorten kanker. Cafeïne vermindert daarnaast de signalen van intoxicatie. Hierdoor kan iemand onterecht denken dat hij of zij niet te veel gedronken heeft na een avondje uit en nog achter het stuur kan kruipen.
Bescherming jongeren
Farih wil jongeren bewustmaken en beschermen voor de vaak ongekende gevaren van deze dranken. Het wetsvoorstel bevat daarom een beperking op de verkoop van energiedranken aan -16-jarigen. “We hebben er in dit voorstel voor gekozen om de minimumleeftijd om energiedranken aan te kopen op 16 jaar leggen. Op die manier willen we de meest kwetsbare groep, onze kinderen en jongeren, beschermen tegen de schadelijke gevolgen van energiedranken omdat we zien dat ze vooral populair zijn in deze leeftijdsgroep.”
Ook de verkoop van energiedranken in automaten wordt met dit voorstel aan banden gelegd. Deze zijn vaak te vinden in de buurt van scholen of sportcentra waar veel jongeren te vinden zijn na schooltijd of in het weekend. “Met deze maatregel voorkomen we dat jongeren zonder controle energiedrank uit automaten halen. Het is immers heel aanlokkelijk om na schooltijd of na het sporten snel een drankje uit de automaat te halen om extra energie te krijgen,” volgens het parlementslid.
Daarnaast bevat het voorstel ook een bepaling die voorziet dat er een gezondheidswaarschuwing wordt aangebracht op alle verpakkingen van energiedranken. “Deze waarschuwing is niet enkel gericht op de jongeren maar ook op andere kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen. Ook voor hen kan overmatig cafeïnegebruik negatief uitdraaien,” aldus het parlementslid.
Reclame
Farih pleit tenslotte ook voor een beperking op reclame van energiedranken gericht aan jongeren. “Jongeren worden vaak impliciet en onbewust beïnvloed door reclamecampagnes die specifiek op hen worden gericht. Zo is dat ook het geval met energiedranken. Daarom stellen we in het wetsvoorstel ook voor om marketing voor energiedranken gericht op jongeren te beperken. Deze drankjes moeten minder aantrekkelijk en genormaliseerd worden bij de jeugd,” besluit Farih.