cd&v-Kamerlid Nawal Farih dringt al langer aan bij minister van Volksgezondheid Vandenbroucke voor een oplossing voor het aanhoudend tekort aan de dieetspuit Ozempic. Tegenwoordig wordt die spuit vaak gebruikt door mensen die snel willen afvallen. Daardoor dreigen er te weinig spuiten over te blijven voor diabetici. “De minister heeft op vraag van Farih al eerder artsen en apothekers aangedrongen via een omzendbrief om Ozempic niet langer voor te schrijven aan patiënten die het niet nodig hebben. Dit is echter geen structurele oplossing voor het probleem. Wij komen nu met een actieplan”, aldus Farih.
Vandaag is het medicijn Ozempic in ons land enkel vergund voor de behandeling van volwassenen met diabetes type 2. “Maar in de praktijk gaat de verdeling van het medicijn veel ruimer te pas”, vertelt Farih. “Het geneesmiddel wordt steeds vaker off-label voorgeschreven, wat betekent dat een geneesmiddel voorgeschreven wordt voor andere klachten dan deze waarvoor het vergund werd. “We zien zo dat mensen die een maatje minder willen al snel grijpen naar Ozempic en dit geneesmiddel dus gebruiken als vermageringsmiddel. Hierdoor zitten we nu met een groot tekort aan de dieetspuit.”
Actieplan oneigenlijk gebruik
Voor de behandeling van obesitas kan Ozempic uiteraard wel een belangrijk alternatief betekenen. Toch is de nodige voorzichtigheid aangewezen. “Bovendien is het ook zo dat jongeren steeds vaker zich spiegelen aan een ideaalbeeld op sociale media en vaak veel gewicht willen verliezen op korte tijd,” merkt Farih. De vraag naar dit medicijn blijkt dan ook exponentieel gestegen te zijn. “Zeker nu blijkt dat er in de media en op sociale media de voorbije maanden een heuse reclamecampagne aan de gang is. Het oneigenlijk gebruik van medicijnen is binnen geen enkel categorie te vergoelijken.”
Cd&v verwacht meer van minister Vandenbroucke dan enkel en alleen een omzendbrief en wil dus nu komen met een actieplan. Farih: “We vragen aan de minister of hij de aanbevelingen rond Ozempic in een KB kan gieten. Op die manier is er een juridische verankering en kan er een sanctie worden verbonden aan zorgverstrekkers bij niet-naleving ervan, dit kan tijdelijk in respect voor diabetici die dit middel broodnodig hebben.” Ook bekijkt het Federaal parlementslid wat de mogelijkheden zijn om specialisten in te schakelen in het proces. “Het zou goed zijn dat we nieuwe patiënten die Ozempic voorgeschreven krijgen, verplicht laten passeren bij een specialist. Op die manier kan de specialist bekijken of er andere mogelijkheden zijn voor een gezondere levensstijl. Het is belangrijk dat wij onze burger informeren en sensibiliseren op een zo goed mogelijke manier.”
Patiënt vs. Cliënt
Farih besluit dat de minister Vandenbroucke al te lang heeft gewacht met deze problematiek en wil dus nu extra stappen ondernemen. “Dit gaat absoluut niet over een kleine groep patiënten. Onze lijn als CD&V is duidelijk, kwetsbaren krijgen àltijd de voorrang. Diabetespatiënten moeten altijd voorrang krijgen op wie het gebruikt als luxeproduct zonder pathologische toedracht. Het verschil tussen patiënt en cliënt moet gemaakt worden met de nodige regelgeving en beperkingen tegen oneigenlijk gebruik”, besluit Farih.