Interview TVL: cd&v wil medische haarwerken goedkoper maken

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

Ook in de gezondheidssector is de inflatie van de voorbije maanden voelbaar, met name in de prijs van haarprotheses om medische redenen. Cd&v-Kamerlid Nawal Farih wil haarwerken goedkoper maken door een indexering op de terugbetaling van haarwerken door te voeren.

Als gevolg van ziekte, ziektebehandeling of trauma kan haarverlies bij zowel mannen als vrouwen optreden. Een medisch haarprothese kan voor deze mensen een oplossing bieden. De gemiddelde prijs van een haarwerk in kunstvezel was tot voor kort 750 euro. De gemiddelde prijs voor haarwerk gemaakt met echt haar, dewelke vaker de voorkeur draagt van patiënten, lag gemiddeld op 2.000 euro. Die prijzen zijn sinds kort sterk gestegen en loopt nu al snel op tot 2.500 euro.

Indexering

Bij koninklijk besluit van 24 oktober 2002 werd er een vergoeding van 180 euro voorzien als tegemoetkoming in de prijs van medische haarprotheses. “Door de recente prijsstijgingen is die echter veel te beperkt”, waarschuwt Farih. Ze vraagt daarom aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om dit koninklijk besluit te herbekijken.

In 2021 verlaagde cd&v in samenwerking met minister van Financiën Van Peteghem de btw voor medische haarprothesen al van 21% naar 6%. “Dat betekende reeds een belangrijke financiële aderlating”, zegt Farih. “Maar we zijn er nog niet. De btw-verlaging is ondertussen deels ingehaald door de hoge prijsstijgingen ten gevolge van de inflatie. Het is dan ook nodig dat er nu ook naar een indexering komt op de tegemoetkoming forfait voor haarwerken. Zodat deze in verhouding is met de gestegen prijzen voor medische haarprotheses.”

Minister Vandenbroucke gaf toe dat de tegemoetkoming ongewijzigd is gebleven en dus ook gedateerd is, maar geeft aan dat een herziening van het KB van 2002 en dus een indexering van de tegemoetkoming niet in de pijplijn zit.

“Patiënten met haarverlies willen het liefst van al een natuurlijke look aanhouden. De impact van haaruitval mag op sociaal vlak niet onderschat worden. Het antwoord van de minister beperkt zich in plannen tot het goedkoper maken van alternatieven zoals sjaaltjes en mutsen. Maar deze alternatieven bieden geen antwoord aan de patiënten. Een haarprothese is voor hen vaak een belangrijke mentale verlichting van de gevolgen van hun ziekte. besluit Farih.

 

Nieuws

100 kilometer rijden voor chemo of bestraling? Cd&v verzet zich tegen plannen!

De behandeling van bepaalde types kanker wordt mogelijk samengebracht in een beperkt aantal centra. Volgens cd&v zorgt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) er zo voor dat verzwakte patiënten urenlang onderweg zijn voor chemo of bestraling. ‘Zorg moet nabij blijven.’

Vandenbroucke wil al langer gespecialiseerde behandelingen, zoals chirurgische ingrepen om tumoren te verwijderen, centraliseren in een aantal referentiecentra. Op dit moment onderzoekt een werkgroep wat de beste optie is voor zogenoemde hoofd-halstumoren.

Cd&v wil stagevergoeding voor studenten verpleegkunde

Cd&v-parlementslid Nawal Farih“Om de job van verpleegkundige aantrekkelijker te maken, moeten ook de omstandigheden waarin studenten deze uitdagende job leren, de allerbeste zijn. Daarom pleit ik voor een stagevergoeding voor studenten verpleegkunde in hun vierde jaar. De studie wordt op die manier alleen maar aantrekkelijker. Bovendien mag die onkostenvergoeding niet afhangen van de goodwill van een bepaalde minister, maar moet deze net een gegarandeerd recht zijn voor elke student verpleegkunde in zijn vierde jaar. Vandaag leven studenten telkens in onzekerheid tot een beslissing wordt genomen. Ik pleit er ook voor dat de 800 uur stage die een vierdejaarsstudent loopt bij de start van hun carrière als zorgkundige telt als een extra jaar anciënniteit. Enkel op die manier zullen we voldoende verpleegkundigen kunnen aantrekken die de moedige keuze maken voor dit mooie beroep. Ik hoop hierbij op de goodwill van minister Vandenbroucke.”

CD&V blijft aandringen op een griepprik door apothekers

CD&V-parlementslid Nawal Farih: “Apothekers hebben cruciale rol bij het opkrikken van de vaccinatiegraad dankzij hun nabijheid bij burgers.”

Brussel – Vandaag werd in de commissie Gezondheid in de Kamer gestemd over het wetsvoorstel van CD&V-kamerlid Nawal Farih betreffende het toedienen van het griepvaccin door apothekers. Farih wil de mogelijkheid van het toedienen van een griepprik door apothekers immers wettelijk laten verankeren. Sinds oktober 2023 was dit tijdelijk mogelijk, maar de apothekers verliezen die bevoegheid weer eind 2024. Met haar wetsvoorstel wil parlementslid Farih ervoor zorgen dat de drempel voor het laten zetten van een griepvaccin verlaagd wordt. Daar zouden heel wat mensen baat bij hebben. Helaas haalde het voorstel het niet, mede door tegenstand van de MR die pleiten voor een verlenging van enkel een jaar. “Dit is en gemiste kans,” zegt Farih, “maar ik blijf strijdvaardig.”