Meer dan 50.000 jongeren tussen 11 en 26 jaar nam in 2018 antidepressiva. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Nawal Farih opvroeg bij Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “We merken dat het aantal jongeren dat antidepressiva neemt al enkele jaren stijgt. Dit is een alarmerende trend. Het bevestigt dat mentale gezondheidszorg één van de grote prioriteiten van de toekomst wordt,” aldus het federaal parlementslid. “Jongeren moeten genieten van hun jeugd en horen geen medicatie te nemen tegen de donkere gedachten of stress.”
In 2018 namen 52.526 jongeren tussen 11 en 26 jaar antidepressiva. “Bovendien zien we ook dat het aantal gebruikers toeneemt binnen verschillende leeftijdsgroepen. Zelfs bij kinderen tussen 11 en 14 jaar zien we dat er al bijna 2.000 onder hen antidepressiva nemen,” zegt Farih, “Tieners van die leeftijd zouden zich nog nergens druk om moeten maken en genieten van het leven.”
Het hoge aantal jongeren dat deze medicatie neemt heeft ook een grote impact op het kostenplaatje van de ziekteverzekering. “In totaal werd er in 2018 voor bijna 2,6 miljoen euro aan antidepressiva terugbetaald aan patiënten,” vertelt het parlementslid.
Farih dringt aan op een sense of urgency. “CD&V ijvert een warme, geborgen samenleving. Maar ondanks het feit dat jongeren digitaal meer dan ooit verbonden zijn met elkaar, blijven eenzaamheid, depressie en suïcidaliteit prangende uitdagingen in onze sterk geïndividualiseerde samenleving. Ik volg in het parlement het medicijnenbeleid op. Daardoor weet ik dat er campagnes zijn om artsen te sensibiliseren om minder snel antidepressiva voor te schrijven, door niet-medicamenteuze alternatieven aan te reiken. Het lijkt me vooral bij de doelgroep jongeren toch belangrijk om daar te blijven op inzetten. Ik neem het dan ook als mijn plicht om dit verder op te volgen,” besluit het parlementslid.