Jongeren nemen steeds vaker antidepressiva: “een alarmerende trend”

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

Meer dan 50.000 jongeren tussen 11 en 26 jaar nam in 2018 antidepressiva. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-parlementslid Nawal Farih opvroeg bij Minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “We merken dat het aantal jongeren dat antidepressiva neemt al enkele jaren stijgt. Dit is een alarmerende trend. Het bevestigt dat mentale gezondheidszorg één van de grote prioriteiten van de toekomst wordt,” aldus het federaal parlementslid. “Jongeren moeten genieten van hun jeugd en horen geen medicatie te nemen tegen de donkere gedachten of stress.”

In 2018 namen 52.526 jongeren tussen 11 en 26 jaar antidepressiva. “Bovendien zien we ook dat het aantal gebruikers toeneemt binnen verschillende leeftijdsgroepen. Zelfs bij kinderen tussen 11 en 14 jaar zien we dat er al bijna 2.000 onder hen antidepressiva nemen,” zegt Farih, “Tieners van die leeftijd zouden zich nog nergens druk om moeten maken en genieten van het leven.”

Het hoge aantal jongeren dat deze medicatie neemt heeft ook een grote impact op het kostenplaatje van de ziekteverzekering. “In totaal werd er in 2018 voor bijna 2,6 miljoen euro aan antidepressiva terugbetaald aan patiënten,” vertelt het parlementslid.

Farih dringt aan op een sense of urgency. “CD&V ijvert een warme, geborgen samenleving. Maar ondanks het feit dat jongeren digitaal meer dan ooit verbonden zijn met elkaar, blijven eenzaamheid, depressie en suïcidaliteit prangende uitdagingen in onze sterk geïndividualiseerde samenleving. Ik volg in het parlement het medicijnenbeleid op. Daardoor weet ik dat er campagnes zijn om artsen te sensibiliseren om minder snel antidepressiva voor te schrijven, door niet-medicamenteuze alternatieven aan te reiken. Het lijkt me vooral bij de doelgroep jongeren toch belangrijk om daar te blijven op inzetten. Ik neem het dan ook als mijn plicht om dit verder op te volgen,” besluit het parlementslid.

Nieuws

100 kilometer rijden voor chemo of bestraling? Cd&v verzet zich tegen plannen!

De behandeling van bepaalde types kanker wordt mogelijk samengebracht in een beperkt aantal centra. Volgens cd&v zorgt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) er zo voor dat verzwakte patiënten urenlang onderweg zijn voor chemo of bestraling. ‘Zorg moet nabij blijven.’

Vandenbroucke wil al langer gespecialiseerde behandelingen, zoals chirurgische ingrepen om tumoren te verwijderen, centraliseren in een aantal referentiecentra. Op dit moment onderzoekt een werkgroep wat de beste optie is voor zogenoemde hoofd-halstumoren.

Cd&v wil stagevergoeding voor studenten verpleegkunde

Cd&v-parlementslid Nawal Farih“Om de job van verpleegkundige aantrekkelijker te maken, moeten ook de omstandigheden waarin studenten deze uitdagende job leren, de allerbeste zijn. Daarom pleit ik voor een stagevergoeding voor studenten verpleegkunde in hun vierde jaar. De studie wordt op die manier alleen maar aantrekkelijker. Bovendien mag die onkostenvergoeding niet afhangen van de goodwill van een bepaalde minister, maar moet deze net een gegarandeerd recht zijn voor elke student verpleegkunde in zijn vierde jaar. Vandaag leven studenten telkens in onzekerheid tot een beslissing wordt genomen. Ik pleit er ook voor dat de 800 uur stage die een vierdejaarsstudent loopt bij de start van hun carrière als zorgkundige telt als een extra jaar anciënniteit. Enkel op die manier zullen we voldoende verpleegkundigen kunnen aantrekken die de moedige keuze maken voor dit mooie beroep. Ik hoop hierbij op de goodwill van minister Vandenbroucke.”

CD&V blijft aandringen op een griepprik door apothekers

CD&V-parlementslid Nawal Farih: “Apothekers hebben cruciale rol bij het opkrikken van de vaccinatiegraad dankzij hun nabijheid bij burgers.”

Brussel – Vandaag werd in de commissie Gezondheid in de Kamer gestemd over het wetsvoorstel van CD&V-kamerlid Nawal Farih betreffende het toedienen van het griepvaccin door apothekers. Farih wil de mogelijkheid van het toedienen van een griepprik door apothekers immers wettelijk laten verankeren. Sinds oktober 2023 was dit tijdelijk mogelijk, maar de apothekers verliezen die bevoegheid weer eind 2024. Met haar wetsvoorstel wil parlementslid Farih ervoor zorgen dat de drempel voor het laten zetten van een griepvaccin verlaagd wordt. Daar zouden heel wat mensen baat bij hebben. Helaas haalde het voorstel het niet, mede door tegenstand van de MR die pleiten voor een verlenging van enkel een jaar. “Dit is en gemiste kans,” zegt Farih, “maar ik blijf strijdvaardig.”