Artikel HBVL: Nawal Farih is de nieuwe fractieleider van CD&V in de Kamer

Publicatiedatum

Tags

Pers

Auteur

Liliana Casagrande

Deel dit artikel

Nawal Farih is de nieuwe fractieleider van CD&V in de Kamer en dat heeft ze niet aan haar verloofde Sammy Mahdi te danken, wel aan al haar collega's in de Kamer. Ze is nu zelfs baas van Mahdi. Daar dan toch.

 

 

Proficiat, u bent nu voorzitter van de CD&V-fractie in de Kamer. Wat doet een fractieleider eigenlijk?

“Wel, ik mag de kopvrouw zijn van onze elf parlementsleden in de Kamer. De spreekbuis van de ploeg, zeker bij grote discussies. Dat betekent ook dat ik niet alleen met volksgezondheid bezig zal zijn, maar ook met andere onderwerpen om ervoor te zorgen dat het regeerakkoord wordt gerespecteerd.”

De grote discussies van dit moment zijn alvast de zoektocht naar het geld voor defensie. Maar ook nog altijd de meerwaardebelasting. Blijkbaar zitten er toch nog wat losse flodders in dat regeerakkoord?

“Er zijn inderdaad nog losse eindjes. Nationale veiligheid is voor ons ook een item. Poetin, Oekraïne, dat is allemaal heel erg zichtbaar, maar ook onze nationale veiligheid moet gegarandeerd worden. Over die stijging naar 2 procent van het bbp voor defensie is geen discussie, maar wel over wat we met die middelen doen. Wij willen dat die efficiënt worden ingezet. In Europa stemmen de lidstaten bijvoorbeeld de aankoop van allerlei defensiesystemen niet op elkaar af. We gaan geen blanco cheque tekenen over defensie als we niet de garantie krijgen dat we ook in ons land de nationale veiligheid kunnen garanderen. Een kogel die rondvliegt in Oekraïne is schrijnend, maar een kogel in Antwerpen of in Brussel is dat ook.”

Dat wil dus zeggen dat er geld gezocht wordt in andere domeinen. Waar dan?

“Kijk, het regeerakkoord kleurt oranje. Fiscale hervorming, meer nettoloon, het behoud van de index voor werkende mensen, dat hebben we allemaal binnengehaald. We hebben ook gezorgd voor meer nabijheid én betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Mijn persoonlijk initiatief is het systeem van de derdebetaler waarbij de patiënt enkel het remgeld betaalt voor tandartsen, logopedisten en kinesisten. Die oranje lijnen uit het regeerakkoord gaan we niet tenietdoen. Sociale zekerheid is voor ons echt wel een prioriteit.”

Van het budget voor de sociale zekerheid moet men dus afblijven?

“Ja. Van Europa mogen we middelen voor defensie ook buiten de begroting houden, maar we willen de schulden niet afschuiven op de volgende generatie.”

Waar moet het geld dan wel vandaan komen?

“Het verkopen van overheidsparticipaties kan een optie zijn. om in het defensiefonds te steken, maar ook andere middelen. Welke moeten we nog bekijken, we denken aan oefeningen in efficiëntie.”

Hoe is de sfeer trouwens in de regering: donderdag was er al discussie tussen Conner Rousseau (Vooruit) en uw voorzitter Sammy Mahdi over de meerwaardebelasting. Mahdi wil die vanaf 20.000 euro opbrengst, terwijl Conner wijst op de 10.000 euro uit het regeerakkoord. Dat begint al goed.

“Ook over de pensioenen staat er in het regeerakkoord iets om aan te passen, namelijk de moederschapsrust. Want die telt volgens de tekst niet mee voor pensioenopbouw. Ik hoop dat de socialisten aan onze kant staan om dat aan te passen. We willen de mama's niet straffen. De regering is geland met een algemeen akkoord waarvan de afspraak was dat we de losse eindjes de komende maanden nog verder zouden uitwerken.”

Hoe bent u eigenlijk fractieleider geworden?

“De parlementsleden hebben mij aangeduid. Zo werkt dat bij ons. Een gezond systeem, want vorige legislatuur heb ik ook wel gezien hoe belangrijk het is om een gedragen leider te hebben. Ik ben dan ook blij dat ik als jongste van de fractie het vertrouwen heb gekregen.”

De voorzitter - uw aanstaande man - heeft u dus niet naar voren geduwd?

“Nee, het is bij ons niet de voorzitter die beslist zoals bij de socialisten.”

Hij zit wel in de fractie. Bent u nu in de Kamer zijn baas of hij die van u?

“In de Kamer ben ik chef de groupe . In de fractie zet de fractieleider de lijnen uit en dat ben ik.”

Is uw relatie met de voorzitter een rem op uw carrière geweest?

“Wel, door die relatie heb ik me eerst inderdaad meer op de achtergrond gehouden. Want wat zouden de mensen denken? Maar dat heb ik losgelaten. Ik ben daarom zeer tevreden dat de fractie me naar voor heeft geschoven.”

Bij de lijstvorming in Limburg was het discussiepunt toch dat Mahdi moeilijk zijn vriendin kon voortrekken. De vrouwen wilden u graag als lijsttrekker, de mannen vonden het vanzelfsprekend dat dit Wouter Beke zou zijn.

“Ik weet niet of het vrouwen tegen mannen was. De kaarten zijn zo gevallen dat Wouter met zijn expertise naar Europa kon schuiven.”

Praat u thuis met Sammy veel over politiek?

“Heel weinig eigenlijk. We houden het allemaal strikt gescheiden: de discussies reserveren we voor de vergaderingen. Met de nodige clashes erbij.”

Waarover clashen jullie dan?

“Over zijn campagne #plekvrij om thuis Oekraïners op te vangen bijvoorbeeld. Dat is een succes geworden, ook al was ik het fractielid dat op de rem stond. Want ik vroeg me af waar al die vrouwen en kinderen terecht zouden komen. Dat is ook een voorbeeld van hoe wij verschillen van karakter. Ik ben het zorgzame type, Sammy is een durver.”

Uw naam is al eerder gevallen voor belangrijke posten. Om Sammy Mahdi op te volgen als staatssecretaris, maar ook als minister van Welzijn na het ontslag van Beke. Wat klopt daar nu van?

“Ik ben inderdaad gebeld door toenmalig voorzitter Joachim Coens of ik me klaar voelde om Beke op te volgen. Ik zat in een van de mogelijke scenario's. Uiteindelijk is Crevits doorgeschoven naar Welzijn en is Jo Brouns minister van Landbouw geworden. Ik was nog maar anderhalf jaar bezig in het parlement en ik voelde me gecharmeerd. Uiteindelijk ben ik maar het meisje van de cité dat zich probeert binnen te boksen in de politiek hé.”

Heeft u eigenlijk nog tijd voor Genk?

“Ja, ik woon in de cité van Winterslag. Ik ga iedere avond en ieder weekend op pad in Genk en in Limburg en een keer per maand doe ik aan dienstbetoon. Ik sta heel dicht bij de mensen.”

Chris Nelis, onze correspondent in Genk, vindt dat u nog altijd in campagnemodus zit wegens overal aanwezig.

“Dat is een compliment. Ik ben een volksvertegenwoordiger en ik moet zoveel mogelijk mensen op een dag zien om te weten wat er leeft..”

Hoe zal u de zaken regelen als u trouwt met Sammy? Hij woont in Vilvoorde, u in Genk?

“We zijn alle twee van plan om vanuit onze eigen provincie te blijven werken. Dus ik hou mijn huis in Genk en hij dat van hem in Vilvoorde. Voor de kiezer is het belangrijk dat ze volksvertegenwoordigers hebben waar ze contact mee hebben.”

Mag je eigenlijk als getrouwd koppel in de Kamer zetelen? In de gemeenteraad kan dat niet.

“Ja, het parlement heeft iets meer liefde in de buik.”

Wat voor koers vaart CD&V eigenlijk? Ik zie u eerder als de zorgzame linkervleugel van CD&V en Sammy als de rechtervleugel, de kant van rechten en plichten?

“Grappig dat je het zo zegt, want als er een ding is waar ik veel aandacht aan geef, zijn het net de rechten en de plichten. Iemand die rechten krijgt, heeft de plicht om zich te integreren. Iemand die recht heeft op sociale zekerheid heeft de plicht om bij te dragen. Ik zal altijd ieders rechten beschermen, maar ik zal er ook op toezien dat de plichten worden verwezenlijkt.”

De enerzijds anderzijds is weg?

“Dat verhaal is ooit op ons geplakt wegens een bepaalde communicatiestijl. Ik ben een jong parlementslid. Ik ben zeer direct. Dat zorgt ervoor dat mijn boodschap soms hard overkomt, maar ik ben ook zacht wanneer het nodig is.”

 

Nieuws

Cd&v wil structureel interfederaal overleg zodat onze bedrijven kunnen profiteren van defensie-investeringen

Brussel, 9 april 2025 – cd&v benadrukt dat bijkomende defensie-investeringen een return moeten opleveren voor onze eigen economie. Dit door zoveel mogelijk van de extra miljarden te investeren in onze eigen bedrijven, in Vlaanderen, België en bij uitbreiding Europa. Het opdrijven van defensie-uitgaven gaat voor cd&v dus hand in hand met een doordachte Europese én nationale strategie, met een belangrijke rol voor Belgische bedrijven. “Voor cd&v kan het niet de bedoeling zijn dat we met een cheque van 17 miljard euro naar Donald Trump lopen en al onze centen gewoon in de Amerikaanse economie pompen. Dat is totaal absurd in deze tijden. Meer Made in Europe is de way to go. We moeten zorgen dat zoveel mogelijk miljarden bij ons gespendeerd worden en wij daar beter van worden”, zegt Koen Van Den Heuvel, lid van de commissie Defensie voor cd&v.

Opiniestuk HBVL: Niemand wordt beter van een late abortus

Het abortusdebat wordt vaak bijzonder karikaturaal gevoerd. Wie pleit voor een verruiming van de termijn, roept de vrijheid van de vrouw als argument in. De werkelijkheid is dat argumenten voor een abortus na 14 weken minstens botsen met het kloppend hart in de baarmoeder.

Artikel De Morgen: cd&v broedt op digitaal tandenregister voor betere identificatie bij rampen

Bij terreuraanslagen, branden, ongevallen of natuurrampen verloopt de identificatie van slachtoffers soms moeizaam. Cd&v wil een digitale databank met tandheelkundige gegevens oprichten om dit te vergemakkelijken.