Ondanks positief advies sleept erkenning psychologische consulenten aan

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

De nieuwe opleiding bachelor toegepaste psychologie is nu al bijna de grootste van hogeschool PXL. “Maar de erkenning als geestelijk gezondheidsberoep sleept aan”, zegt Kamerlid Nawal Farih (cd&v).

In de Vlaamse hogescholen volgden vorig jaar bijna 4.000 studenten de opleiding bachelor in de toegepaste psychologie, daarmee krijgen ze de beroepstitel “psychologisch consulent”. Dit jaar zijn er nog twee extra hogescholen met die opleiding gestart waaronder PXL. Die telt momenteel al 550 studenten, alleen de opleiding bedrijfsmanagement telt iets meer eerstejaars.

“Psychologisch consulenten kunnen ondersteunende taken overnemen van klinische psychologen, orthopedagogen en psychotherapeuten, maar zijn daar niet voor erkend”, zegt Nawal Farih. “Ik heb met veel studenten gesproken en die willen graag dat de erkenning van hun beroepstitel in orde komt. Zeker als ze zich als zelfstandige willen vestigen. Mijn collega Els Van Hoof heeft hierover al in 2020 een wetsvoorstel ingediend waarvoor ze heeft samengewerkt met de Beroepsvereniging voor Klinisch Psychologen en (VVKP) en de Beroepsvereniging Psychologisch Consulenten (BPC).”

Minister Vandenbroucke

Maar dat voorstel is drie jaar later nog altijd “in bespreking”. Een stemming is dus nog niet aan de orde. “Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) wilde daar eerst adviezen over inwinnen van onder meer de Federale geestelijke gezondheidsraad”, legt Els Van Hoof uit. “Dat is er al van in april 2022. Daarna moest hij dat advies nog analyseren. In april van dit jaar gaf hij toe dat het werk nog niet was opgestart omdat hij andere prioritaire dossiers heeft. Ik heb nu een nieuwe vraag klaar. Want de noden op het terrein zijn groot. De vraag naar psychologische hulpverlening blijft stijgen en de sector kan helaas niet volgen met lange wachtlijsten voor de patiënt tot gevolg.”

Een erkenning zou de psychologisch consulenten ook helpen zich te onderscheiden van allerlei soorten coaches die hun diensten verkopen.

Geen extra kost

“Wij zijn vragende partij voor de erkenning”, zegt Leen Robben, opleidingshoofd toegepaste psychologie aan PXL. “Die is nodig om de taken van een psychologisch consulent af te bakenen. Een consulent kan bijvoorbeeld een intakegesprek doen en bepaalde testen afnemen. Onder supervisie van een klinisch psycholoog kan een consulent ook bijdragen aan het stellen van een diagnose. Die erkenning gaat dus niet om extra geld of om terugbetaling van een consultatie door het RIZIV. Al zal dat wellicht wel de volgende stap zijn. Momenteel zijn er al mutualiteiten die een consultatie door een psychologisch consulent vergoeden.”

Leeft die vraag om erkenning onder de studenten? “Hun voornaamste vraag is of ze werk vinden met hun diploma en het antwoord is ja. Eind vorig jaar waren er maar liefst 900 vacatures voor psychologische consulenten. Ze kunnen terecht in de geestelijke gezondheidszorg, maar ook in onderwijs of in HR-functies.”

Memorandum

De Beroepsvereniging voor Psychologisch Consulenten (BPC) heeft een memorandum klaar waarin ze aan de politiek vragen om het dossier over de erkenning weer op tafel te leggen. Dat memorandum is ondertekend door de opleidingshoofden van de hogescholen. Ze wijzen er op dat de ondersteunende beroepen in de geestelijke gezondheidszorg al in 2016 in de wet zijn opgenomen en dat de Federale Raad voor de geestelijke gezondheid al in 2022 de minister geadviseerd heeft om hen te erkennen.

Minister Vandenbroucke laat in een reactie weten dat “geestelijke gezondheidszorg een absolute topprioriteit is waarin 330 miljoen per jaar geïnvesteerd wordt zodat meer mensen de weg vinden naar de juiste zorg.” Hij voegt er aan toe dat er “nog werk op de plank ligt” zoals “onderzoeken hoe ondersteunende gezondheidszorgberoepen in deze sector hun rol kunnen spelen.”

Nieuws

Cd&v wil structureel interfederaal overleg zodat onze bedrijven kunnen profiteren van defensie-investeringen

Brussel, 9 april 2025 – cd&v benadrukt dat bijkomende defensie-investeringen een return moeten opleveren voor onze eigen economie. Dit door zoveel mogelijk van de extra miljarden te investeren in onze eigen bedrijven, in Vlaanderen, België en bij uitbreiding Europa. Het opdrijven van defensie-uitgaven gaat voor cd&v dus hand in hand met een doordachte Europese én nationale strategie, met een belangrijke rol voor Belgische bedrijven. “Voor cd&v kan het niet de bedoeling zijn dat we met een cheque van 17 miljard euro naar Donald Trump lopen en al onze centen gewoon in de Amerikaanse economie pompen. Dat is totaal absurd in deze tijden. Meer Made in Europe is de way to go. We moeten zorgen dat zoveel mogelijk miljarden bij ons gespendeerd worden en wij daar beter van worden”, zegt Koen Van Den Heuvel, lid van de commissie Defensie voor cd&v.

Opiniestuk HBVL: Niemand wordt beter van een late abortus

Het abortusdebat wordt vaak bijzonder karikaturaal gevoerd. Wie pleit voor een verruiming van de termijn, roept de vrijheid van de vrouw als argument in. De werkelijkheid is dat argumenten voor een abortus na 14 weken minstens botsen met het kloppend hart in de baarmoeder.

Artikel De Morgen: cd&v broedt op digitaal tandenregister voor betere identificatie bij rampen

Bij terreuraanslagen, branden, ongevallen of natuurrampen verloopt de identificatie van slachtoffers soms moeizaam. Cd&v wil een digitale databank met tandheelkundige gegevens oprichten om dit te vergemakkelijken.