CD&V-parlementslid Nawal Farih: “Apothekers hebben cruciale rol bij het opkrikken van de vaccinatiegraad dankzij hun nabijheid bij burgers.”
Brussel – Vandaag werd in de commissie Gezondheid in de Kamer gestemd over het wetsvoorstel van CD&V-kamerlid Nawal Farih betreffende het toedienen van het griepvaccin door apothekers. Farih wil de mogelijkheid van het toedienen van een griepprik door apothekers immers wettelijk laten verankeren. Sinds oktober 2023 was dit tijdelijk mogelijk, maar de apothekers verliezen die bevoegheid weer eind 2024. Met haar wetsvoorstel wil parlementslid Farih ervoor zorgen dat de drempel voor het laten zetten van een griepvaccin verlaagd wordt. Daar zouden heel wat mensen baat bij hebben. Helaas haalde het voorstel het niet, mede door tegenstand van de MR die pleiten voor een verlenging van enkel een jaar. “Dit is en gemiste kans,” zegt Farih, “maar ik blijf strijdvaardig.”
Cd&v-parlementslid Nawal Farih: “Tussen het najaar van 2023 en begin 2024 werden bijna 290.000 griepvaccins toegediend in een apotheek in België. Apothekers worden dus gevonden voor vaccinatie en dat is een goede evolutie aangezien de vaccinatiegraad in ons land in een dalende trend zat, zeker bij risicogroepen zoals 65-plussers en personen met een chronische aandoening. Daarom is het van cruciaal belang dat apothekers het griepvaccin mogen blijven toedienen. Ik zal hier voor blijven strijden.”
Apotheker met complementaire rol
Elk jaar worden 500.000 Belgen getroffen door het griepvirus, ongeveer 5% van onze inwoners. “Meestal verloopt de infectie redelijk mild,” vertelt Farih, “maar voor veel patiënten kan de griep ook leiden tot complicaties met een ziekenhuisopname tot gevolg. Elk jaar worden er op die manier gemiddeld 1 op de 1.000 Belgische grieppatiënten opgenomen in het ziekenhuis.”
“De keuze voor apothekers is gemakkelijk te verklaren,” gaat Farih verder. “De apotheker is een nabije en laagdrempelige eerstelijnsgezondheidsactor. Zij moeten meer en actiever betrokken worden bij dit proces. Zij kunnen door hun nabijheid een deel van de bevolking bereiken dat anders niet naar de huisarts stapt voor een griepvaccin. Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat wij hier een complementaire rol voorzien voor de apotheker die samen met de huisarts zal werken aan het opkrikken van de vaccinatiegraad.”
Op 22 februari 2024 schaarde het Grondwettelijk Hof zich in een arrest betreffende de vaccinatie tegen een covidbesmetting bovendien uitdrukkelijk achter deze visie van het belang van laagdrempelige zorg: “De wet is meer specifiek gericht op de moeilijkst bereikbare groepen van personen, onder wie personen die nog niet zijn gevaccineerd, met name vanwege de hindernissen die hen ervan weerhouden naar de arts te gaan.”
Dalende trend vaccinatiegraad
Uit cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat de dekkingsgraad voor de griepvaccinatie bij risicogroepen al jaren zorgwekkend afneemt. Voor 65-plussers is de vaccinatiegraad al acht jaar aan het dalen met in 2016 een dekkingsgraad van slechts 55%. Bij zwangere vrouwen lag de vaccinatiegraad zelfs onder de 50%. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie (EU) stellen een vaccinatiegraad van 75% voorop. ”Die vaccinatiegraad moet omhoog, zeker bij onze risicogroepen. De griep is nog steeds een ernstige ziekte die grote gevolgen kan hebben,” zegt Farih.
Nu blijkt dat zo’n 65% van alle Belgische apotheken de voorbije twee jaren zich bereid toonden om patiënten te vaccineren. Dat wijst op groot enthousiasme bij de apothekers om bij te dragen tot de vaccinatiecampagne. Zeker nu het griepseizoen opnieuw nadert, is dat geen overbodige luxe. Bovendien kiest zo’n 30% van de mensen die in 2021 en 2022 niet werden gevaccineerd maar in 2023 wel voor een apotheker wat kan wijzen op een drempelverlagend effect. Vooral in Brussel zien we dat de apotheker ook een bijzonder grote meerwaarde is om personen met chronische aandoeningen en 65-plussers te vaccineren. Huisartsen en apothekers kunnen elkaar dus uitstekend aanvullen.
Buitenland als voorbeeld
Ook in verschillende andere landen wordt de apotheker betrokken in de vaccinatiecampagne tegen de griep. Zo is er in onder meer Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een stijging merkbaar van de vaccinatiegraad wanneer apothekersmee worden ingezet bij het vaccineren tegen griep. Hierbij gaat het soms om een stijging van meer dan 10%. In Ierland bleek zelfs dat 16% van de inwoners die zich liet vaccineren door een apotheker, daarvoor nog nooit was ingeënt tegen de griep. In Portugal worden apothekers al sinds 2008 betrokken bij de vaccinatie tegen griep en wordt een tevredenheidsscore van meer dan 90% bij de betrokkene patiënten gerapporteerd.