Vivaldi verlaagt leeftijdsgrens kandidatuur Europees parlement naar 18 jaar

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

De Vivaldi-partijen hebben samen een wetsvoorstel ingediend om de leeftijd om kandidaat te zijn voor de Europese verkiezingen te verlagen naar 18 jaar. Vandaag is dat nog 21 jaar.

De minimumleeftijd om in België verkiesbaar te zijn is momenteel op bijna alle niveaus 18 jaar. Dat is zo bij de verkiezingen voor de Kamer, maar ook regionaal en lokaal. Er is maar één uitzondering: voor de verkiezing van het Europees parlement moeten kandidaten ten minste 21 jaar oud zijn. Met een wetswijziging willen Kamerleden Kristof Calvo (Groen), Melissa Depraetere (Vooruit), Nawal Farih (CD&V), Patrick Dewael (Open Vld), Egbert Lachaert (Open Vld), Guillaume Defossé (Ecolo), Khalil Aouasti (PS) en Philippe Pivin (MR) zorgen voor uniformiteit.

Initiatiefnemer Kristof Calvo (Groen) vindt het een logische stap: “Er is geen enkele reden om een hogere leeftijd te hanteren voor het Europees Parlement. Integendeel: Europa is net het beleidsniveau van de toekomst. Jongeren meer een stem geven is dan net een goede zaak. Door tegelijk de stemgerechtigde leeftijd te verlagen, zoals voorzien is in het Vivaldi-regeerakkoord, verjongen we de Europese verkiezingen aanzienlijk.”

Melissa Depraetere (Vooruit) is enthousiast: “Jongeren een stem geven in het politiek debat zal het engagement en het enthousiasme van jongeren in de wereld rondom hen en in politiek aanwakkeren. Wat de politiek beslist heeft immers ook een grote impact op het leven van jongeren. Het is niet meer dan logisch dat we hen een stem geven in het maatschappelijk debat. Het zal er ook voor zorgen dat de politiek hen au sérieux neemt.”

Nawal Farih (CD&V): “Jongeren engageren zich dagelijks in studentenclubs, leerlingencomités, sportverenigingen, jeugdwerk en ook in de politiek. Die betrokkenheid moeten we verder stimuleren. We hebben hun frisse blik en originele ideeën immers nodig op elk beleidsniveau, zeker ook op het Europese. De gelijkschakeling van de verkiesbaarheidsleeftijd is dus een no-brainer voor CD&V.”

Patrick Dewael en Egbert Lachaert (Open Vld): “Met dit initiatief gaan wij voor een gelijkschakeling van de leeftijd dat je je verkiesbaar kan stellen. Het zou onlogisch zijn dat hier een verschil is tussen de verschillende beleidsniveaus. Een logische volgende stap om jongeren meer te betrekken bij de politiek, is de invoering van het stemrecht op 16 jaar, ook voor de Europese verkiezingen.”

Bekijk het wetsontwerp hier.

Nieuws

CD&V Genk stelt zijn hele ploeg voor: we zijn klaar voor 13 oktober !

Van Genk, voor Genk.
CD&V Genk trekt met een sterke lijst naar de verkiezingen.

Onder het motto “Van Genk, voor Genk”, trekt CD&V Genk naar de gemeenteraadsverkiezingen. Want wij zijn van Genk en we gaan voluit voor Genk! Burgemeester Wim Dries trekt de lijst en is opnieuw kandidaat burgemeester. Federaal parlementslid Nawal Farih is lijstduwer. Een duo dat staat voor inzet, bekwaamheid en toekomstvisie. Wim en Nawal stellen de lijst graag aan u voor!

22.523 Bedankt aan jullie kiezers!

Bedankt beste Limburger
Wat een dag! Ik ben ongelooflijk fier op mijn ploeg, vrienden en familie. Ongelooflijk dankbaar voor hun onvermoeibare inzet en geloof in mij.

 

Examen van Het Belang: Nawal Farih (CD&V): “Verplichte legerdienst? Daar doen we zowel jongeren als leger geen plezier mee”

Geen verplichte legerdienst, wel een aanmoediging voor jongeren om zich in te zetten als vrijwilliger. Dat Nawal Farih (CD&V) aanstuurde op dat laatste, was een voorbode van nieuws dat cd&v later loste: een verplichte burgerdienst van minimaal 6 maanden voor 18-jarigen.