40.000 extra zorgverleners nodig in Limburg tegen 2030

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

Op Circuit Zolder heerste dinsdag een ongewone drukte. Niet door racende bolides, maar door 1.000 leerlingen uit het vierde en vijfde middelbaar. Met onder meer een gesimuleerd auto-ongeval en de operatie van het slachtoffer werden ze warm gemaakt voor een carrière in de zorg. Volgens Farih zijn dit soort initiatieven noodzakelijk

Onder de noemer 'Care for Limburg' sloegen alle Limburgse zorgpartners en- opleidingen op Circuit Zolder de handen in elkaar. Onder meer UCLL, PXL, UHasselt, Jessa Ziekenhuis, Sint-Franciscusziekenhuis, ZOL, Wit-Gele Kruis, Sint-Jozef, Asster en Vesalius lieten 1.000 leerlingen kennismaken met jobs in de zorgsector.

De dag begon met een spectaculair en confronterend tafereel. Een gesimuleerd auto-ongeluk, waarna ambulanciers en brandweer uitrukten om een inzittende uit het wrak te bevrijden. De boodschap was duidelijk: zulke noodsituaties doen zich dagelijks voor en bewijzen het belang van goed opgeleide zorgverleners.

De leerlingen, afkomstig uit diverse studierichtingen zoals Latijn, wiskunde en zorgrichtingen, namen in groepjes van 15 deel aan vijf interactieve workshops in de boxen van het racecircuit. Ze leerden er opleidingen en beroepen kennen zoals verpleegkunde, kinesitherapie, vroedkunde, ergotherapie en geneeskunde. Kilian Barle (15) zit in het vierde jaar Verzorging aan het Atheneum Sint-Truiden Campus Speelhof. “Ik wil later bejaarden verzorgen in een woonzorgcentrum. Mijn mama zit ook in de zorg en zegt dat het een dankbaar beroep is. Ik ben de enige jongen in onze klas. Het valt mij op dat er weinig jongens voor deze job kiezen, maar voor mij is het een droomjob.”

Jongeren en zijinstromers

Mauro Convalle, voorzitter van het Limburgs Platform voor Zorg- en Onderwijsinstellingen (LPZO), de organisatie waarin alle Limburgse ziekenhuizen hun krachten hebben gebundeld, was tevreden met de grote opkomst. “We hebben alle scholen gecontacteerd en kregen meteen veel inschrijvingen. Bij 1.000 deelnemers hebben we de inschrijvingen stopgezet. Sinds corona zien we dat vacatures in de zorgsector steeds moeilijker ingevuld raken. Vandaar dit initiatief, in de hoop dat jongeren het zorgberoep herontdekken. Tegen 2030 heeft Limburg alleen al 40.000 extra zorgverleners nodig om de groeiende vraag op te vangen. Vandaag zegt de spanningsindicator bij de VDAB dat er per verpleegkundige die zich aanmeldt, vier vacatures openstaan. We moeten op alle fronten inzetten: zowel op jongeren als op zijinstromers. Daarnaast moeten we innoveren en technologie beter benutten om de zorg voor elke zorgbehoevende te garanderen.”

Medische pop

CD&V-Kamerlid Nawal Farih kreeg de kans om samen met een chirurg een operatie uit te voeren, weliswaar op een medische pop. “We hebben meegeholpen met het dichtmaken van de slagader van het slachtoffer van het auto-ongeluk”, vertelde Farih. “Het leek net echt. Het bloed spoot eruit. Een realistische oefening die de leerlingen toont wat een job in de zorg inhoudt.”

Volgens Farih zijn dit soort initiatieven noodzakelijk. “De vergrijzing versnelt, ook in Limburg, en de tekorten in de zorgsector blijven groeien. Tegen 2040 zijn er in België minstens 124.000 extra zorgverleners nodig. Vinden we die niet, dan dreigt een gigantisch probleem. Initiatieven zoals 'Care for Limburg' zijn essentieel om jongeren te enthousiasmeren en naar zorgopleidingen te begeleiden.”

Nieuws

Nawal Farih is de nieuwe fractieleider van CD&V in de Kamer

Nawal Farih is de nieuwe fractieleider van CD&V in de Kamer en dat heeft ze niet aan haar verloofde Sammy Mahdi te danken, wel aan al haar collega's in de Kamer. Ze is nu zelfs baas van Mahdi. Daar dan toch.

 

 

Ik ben verkozen tot fractieleider!

Nawal Farih - nieuwe federale fractieleider

Bijna 4 op de 10 slachtoffers van seksueel geweld zijn minderjarig

Ons land telt vandaag tien gespecialiseerde centra – één per provincie – waar slachtoffers van seksueel geweld terechtkunnen. In 2023 zetten ruim vierduizend slachtoffers, of elf per dag, de stap naar zo’n zorgcentrum.
89 procent was vrouw, 10 procent man en een half procent non-binair of transgender. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die parlementslid Nawal Farih (cd&v) opvroeg bij de bevoegde minister.