Artikel De Standaard: “Laat patiënten alleen het remgeld betalen”

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

Als het van CD&V afhangt, betalen we straks alleen nog de kleine som remgeld bij de huisarts of tandarts. Maar de artsen staan op de rem en minister van Volks­gezondheid Vandenbroucke (Vooruit) heeft andere prioriteiten.

Wie vandaag naar de huisarts of de tandarts gaat, moet soms nog stevig in de portefeuille tasten voor een consultatie. Het merendeel van dat bedrag wordt later wel terugbetaald via het ziekenfonds. Maar die tussenstap leidt, zeker bij een bezoek aan de tandarts, vaak nog tot een financiële drempel.

Artsen kunnen er nu al voor kiezen om hun patiënten alleen het remgeld aan te rekenen, via de derde-betalersregeling. Een bezoek aan de huisarts kost dan bijvoorbeeld nog maar 4 of 6 euro en een vaste jaarlijkse controle bij de tandarts maar 6 of 12 euro. Voor kwetsbare patiënten met een verhoogde tegemoetkoming zijn artsen al verplicht om dat systeem toe te passen. Die patiënten betalen maar een symbolische 1 euro bij de huisarts.

Regeringspartij CD&V wil nog een stap verder te gaan. Ze diende een wetsvoorstel in om die derde-betalersregeling te verplichten in de volledige eerstelijnszorg, lees: voor alle patiënten bij de huisarts, tandarts, logopedist of kinesist.

‘Niet alleen de laagste inkomens hebben die derde-betalersregeling nodig’, zegt CD&V-parlementslid Nawal Farih. ‘Ook jonge gezinnen kunnen die maar al te goed gebruiken. Die zijn soms al honderden euro’s kwijt aan de tandartsen of logopedisten voor ze de terugbetaling krijgen.’ Ze voert daarbij de druk op minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) stevig op. ‘Betaalbare zorg is een basisrecht. Ik reken erop dat de minister de uitgestoken hand aanneemt.’

Gemiste kans

Het pleidooi van CD&V komt niet uit de lucht gevallen. In samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onlangs nog een rapport over de toegankelijkheid van de gezondheidszorg in België. De overkoepelende conclusie: ‘De eigen betalingen vormen nog steeds een drempel voor de patiënt’.

Het KCE stelde zelfs vast dat België een van de weinige Europese landen is waar burgers soms nog het volledige bedrag moeten voorschieten om het pas nadien terugbetaald te krijgen. Alleen in Luxemburg en Frankrijk is dat ook nog het geval, de rest van Europa werkt al met een soort derde-betalerssysteem.

Hier blijft dat toch nog altijd de uitzondering. We laten daardoor met z’n allen een kans liggen om de zorg toegankelijker te maken’, benadrukte het Vlaams Patiëntenplatform onlangs nog in een opiniestuk in het weekblad Knack. ‘Ook mensen zonder verhoogde tegemoetkoming kunnen hoge gezondheidszorgkosten hebben en in een financieel moeilijke situatie zitten. Die groep valt nu tussen alle maatregelen in.’

Voorlopig houdt Vandenbroucke de boot af. Opvallend, aangezien de socialisten een paar jaar geleden zelf nog de aanjager waren voor een algemene verplichting van de derde-betalersregeling. Maar de Vooruit-minister lijkt nu vooral de artsen niet extra voor het hoofd te willen stoten in het licht van zijn eigen plannen voor grote hervormingen, zoals van de artsenlonen en de ereloonsupplementen.

‘Wij zijn niet tegen zo’n verplichting, maar we zijn zelf bezig met het uitvoeren van een krachtig programma’, reageert het kabinet-Vandenbroucke. Daar benadrukken ze ook dat artsen nu al de keuze hebben om alleen nog remgeld te vragen aan hun volledige patiëntenbestand. ‘En intussen doet 85 procent van de huisartsen dat al.’

Rode lap

Ook onder meer huisartsenvereniging Domus Medica voelt meer voor zo’n ‘natuurlijke evolutie’ en pragmatische aanpak. ‘Een verplichting leidt onvermijdelijk tot een complex ideologisch debat en een eindeloze discussie’, zegt voorzitter Jeroen van den Brandt. ‘Veel huisartsen stellen nu zelf al vast dat de derde-betalersregeling voordelen biedt voor de patiënt maar ook voor onze eigen veiligheid, aangezien er minder cash rondgaat in de praktijken.’

Bij de artsensyndicaten BVAS en Kartel werkt een mogelijke verplichting al helemaal als een rode lap op een stier. Daar vrezen ze dat patiënten te snel naar de dokter zullen stappen als dat hun amper nog iets kost. ‘Mensen moeten ook weten hoeveel kwaliteitszorg waard is en dat ze ons niet zomaar moeten raadplegen voor nutteloze zorg’, zegt Jos Vanhoof (BVAS).

‘Het heeft geen nut om de artsen hiermee op stang te jagen’, zegt Kartel-voorzitter Thomas Gevaert. ‘Een verplichting impliceert wantrouwen in de artsen, terwijl zij zelf het best weten wie hun kwetsbare patiënten zijn. Veel artsen passen nu al in stilte pro-Deowerk toe. Dat is gewoon gezond verstand.’

Zowel het KCE als het Patiëntenplatform stelt zich vragen bij die mogelijke overconsumptie. ‘Buitenlandse voorbeelden tonen aan dat dat niet klopt. Het beeld van de domme patiënt die niet nadenkt voor hij naar de dokter stapt, moet de wereld uit’, klonk het eerder al.

Ook Farih benadrukt dat patiënten ‘echt niet voor hun plezier in de wachtzaal gaan zitten’. ‘En hoe dan ook is onderconsumptie van de zorg veel gevaarlijker dan overconsumptie. Dat eerste is een domino-blokje voor armoede en heeft een impact op alle mogelijke niveaus van de maatschappij.’

Nieuws

100 kilometer rijden voor chemo of bestraling? Cd&v verzet zich tegen plannen!

De behandeling van bepaalde types kanker wordt mogelijk samengebracht in een beperkt aantal centra. Volgens cd&v zorgt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) er zo voor dat verzwakte patiënten urenlang onderweg zijn voor chemo of bestraling. ‘Zorg moet nabij blijven.’

Vandenbroucke wil al langer gespecialiseerde behandelingen, zoals chirurgische ingrepen om tumoren te verwijderen, centraliseren in een aantal referentiecentra. Op dit moment onderzoekt een werkgroep wat de beste optie is voor zogenoemde hoofd-halstumoren.

Cd&v wil stagevergoeding voor studenten verpleegkunde

Cd&v-parlementslid Nawal Farih“Om de job van verpleegkundige aantrekkelijker te maken, moeten ook de omstandigheden waarin studenten deze uitdagende job leren, de allerbeste zijn. Daarom pleit ik voor een stagevergoeding voor studenten verpleegkunde in hun vierde jaar. De studie wordt op die manier alleen maar aantrekkelijker. Bovendien mag die onkostenvergoeding niet afhangen van de goodwill van een bepaalde minister, maar moet deze net een gegarandeerd recht zijn voor elke student verpleegkunde in zijn vierde jaar. Vandaag leven studenten telkens in onzekerheid tot een beslissing wordt genomen. Ik pleit er ook voor dat de 800 uur stage die een vierdejaarsstudent loopt bij de start van hun carrière als zorgkundige telt als een extra jaar anciënniteit. Enkel op die manier zullen we voldoende verpleegkundigen kunnen aantrekken die de moedige keuze maken voor dit mooie beroep. Ik hoop hierbij op de goodwill van minister Vandenbroucke.”

CD&V blijft aandringen op een griepprik door apothekers

CD&V-parlementslid Nawal Farih: “Apothekers hebben cruciale rol bij het opkrikken van de vaccinatiegraad dankzij hun nabijheid bij burgers.”

Brussel – Vandaag werd in de commissie Gezondheid in de Kamer gestemd over het wetsvoorstel van CD&V-kamerlid Nawal Farih betreffende het toedienen van het griepvaccin door apothekers. Farih wil de mogelijkheid van het toedienen van een griepprik door apothekers immers wettelijk laten verankeren. Sinds oktober 2023 was dit tijdelijk mogelijk, maar de apothekers verliezen die bevoegheid weer eind 2024. Met haar wetsvoorstel wil parlementslid Farih ervoor zorgen dat de drempel voor het laten zetten van een griepvaccin verlaagd wordt. Daar zouden heel wat mensen baat bij hebben. Helaas haalde het voorstel het niet, mede door tegenstand van de MR die pleiten voor een verlenging van enkel een jaar. “Dit is en gemiste kans,” zegt Farih, “maar ik blijf strijdvaardig.”