Huidkanker is de snelst groeiende vorm van kanker in België, met wel één op vijf Belgen boven de 75 jaar waarbij de aandoening wordt vastgesteld. Jaarlijks krijgen gemiddeld 46.000 mensen de diagnose, een forse stijging ten opzichte van 2004, toen dat er nog 11.000 waren. Patiënten kunnen bovendien steeds minder snel terecht bij een gespecialiseerde arts, zonder hiervoor te moeten bijbetalen. En daar wil federaal parlementslid Nawal Farih (cd&v) dringend verandering in brengen.
Wachttijden bij de dermatoloog kunnen zelfs oplopen tot meer dan zes maanden, behalve voor wie een stevig supplement oplegt of voor wie om een botox- of fillerbehandeling komt. Uit recent onderzoek blijkt dat patiënten in het UZ Leuven pas na zes maanden bij een dermatoloog terechtkunnen, tenzij ze een supplement van 150% betalen. In het UZ Brussel geldt zelfs een patiëntenstop, tenzij men bereid is 50 euro extra neer te leggen. “Onaanvaardbaar” volgens federaal parlementslid Nawal Farih (cd&v): “Het is hallucinant dat iemand met een verhoogd risico op huidkanker een half jaar of zelfs langer moet wachten op een afspraak dan iemand die een stevige extra som kan opleggen. Gezondheidszorg mag niet afhangen van de dikte van iemands portefeuille.”
Geen zorg op twee snelheden
De nieuwe federale regering plant om de ereloonsupplementen verder af te bouwen. Dat moet voor cd&v nu heel snel gebeuren. Als het aan federaal parlementslid Nawal Farih (cd&v) ligt, mogen die supplementen op termijn zelfs volledig afgeschaft worden: “We houden een zorgsysteem op twee snelheden in stand. Dat valt niet te rijmen met onze welvaartsstaat en de ambitie om toegankelijke, gelijkwaardige én vooral betaalbare gezondheidszorg voor iedereen aan te bieden”, aldus Farih. "Het regeerakkoord is duidelijk: de afbouw van ereloonsupplementen moet versneld worden. Hier zal dringend werk van gemaakt moeten worden, ik reken daarbij zeker op minister Vandenbroucke.”
Daarnaast benadrukt Farih de noodzaak om de nomenclatuur van de algemene dermatologie te herzien. Momenteel heeft dermatologie de laagste conventiegraad van alle specialisaties: slechts 30,96% van de dermatologen is geconventioneerd. Omdat het huidig vergoedingssysteem als onaantrekkelijk wordt ervaren, kiezen veel dermatologen ervoor om in privépraktijken op esthetische behandelingen aan te bieden, wat kostbare consultatie-uren voor medische zorg wegneemt. cd&v pleit daarom al langer voor een herziening van de nomenclatuur om meer dermatologen te laten conventioneren. In combinatie met een geleidelijke afschaffing van de ereloonsupplementen moet dit de financiële drempels in de gezondheidszorg wegnemen. “Zo blijven we inzetten op die eerlijke en betaalbare gezondheidzorg voor iedereen.”, besluit Farih.