Naar aanleiding van de week van de huidkanker dienden cd&v-Kamerleden Nathalie Muylle en Nawal Farih een resolutie in. De fractiecollega’s pleiten voor een nationaal actieplan. Zij willen huidkanker ook laten erkennen als beroepsziekte en zonnècreme goedkoper maken. “1 op 5 Belgen krijgt in de loop van zijn leven te maken met huidkanker. Het is één van de meest voorkomende ziektes van onze generatie. Met de zomer in zicht grijpen wij met deze resolutie het momentum om nog eens te benadrukken hoe belangrijk het is om je huid te beschermen”, aldus de Kamerleden.
Enkele cijfers
Huidkanker is wereldwijd en in België de meest voorkomende vorm van kanker. Ongeveer 40% van alle kankers die vandaag ontdekt worden is een type huidkanker. De ziekte treft 1 op 5 Belgen voor de leeftijd van 75 jaar. Dat betekent dat er elke dag meer dan honderd mensen de diagnose krijgen. Niet alleen is het de meest voorkomende kanker, maar ook de kanker die het snelst stijgt in aantal. Volgens Stichting tegen Kanker zouden er in België jaarlijks ongeveer 46.000 nieuwe huidkankerdiagnoses worden gesteld.
Nochtans kunnen de meeste huidkankers voorkomen worden. Veruit de meeste huidkankers zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan uv-stralen, voornamelijk van de zon, maar ook van zonnebanken. Volgens de WHO is tot 70% van de huidkankers wereldwijd te voorkomen door goede preventieve bescherming. “Het is daarom onze plicht als volksvertegenwoordigers om het beleid te sturen in de richting die zoveel mogelijk huidkankers vermijdt”, aldus Nathalie Muylle.
Melanomen
Bovenstaande cijfers omvatten alle soorten huidkanker. De drie meest voorkomende huidkankertypes zijn basaalcelkanker, plaveicelkanker en melanomen. De eerste twee types vertegenwoordigen samen 92% van de huidkankers en zijn niet of in mindere mate levensbedreigend. Melanomen daarentegen, die 8% van de huidkankers vertegenwoordigen zijn het meest agressief en zijn te vaak wel levensbedreigend. Farih: “Het is van groot belang dat dit type zo vroeg mogelijk wordt ontdekt en behandeld. Een onschuldig lijkend plekje op de huid kan vaak gevaarlijker zijn dan we denken. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig naar de dermatoloog te gaan.”
Resolutie tegen huidkanker
Volgens de Stichting tegen Kanker zijn Belgen in het algemeen goed geïnformeerd over de gevaren van de zon. Helaas leidt kennis niet altijd tot het gewenste gedrag. Cd&v-Kamerleden Muylle en Farih gingen aan de slag en dienden in de week van de huidkanker een resolutie in. Hierin pleiten ze in het algemeen voor een nationaal actieplan huidkanker. Er moeten dringend maatregelen worden genomen om voor dit groeiend aantal patiënten de zorg mogelijk en betaalbaar te houden en hen een hoog niveau van zorg te kunnen blijven leveren, aldus de Kamerleden. Daarnaast pleiten ze voor een aantal gerichte maatregelen.
“Het is voor ons onbegrijpelijk waarom huidkanker nog niet op de Fedris-lijst van beroepsziekten staat. Denk maar aan werknemers in de bouw of in de landbouw. De blootstelling aan uv-stralingen voor buitenwerkers is 5 keer zo hoog als gemiddelde blootstelling. Door huidkanker te erkennen als beroepsziekte willen wij deze werknemers beter beschermen”, klinkt het. “In verschillende landen zoals Duitsland en Denemarken wordt huidkanker reeds als beroepsziekte erkend. Bij ons nog niet. Hier moet dringend verandering in komen”, aldus Muylle.
Zonnecrème
Zonnecrème blijft een belangrijk middel om de huid te beschermen tegen de zon en bijgevolg huidkanker. Zo toont een Australische studie bijvoorbeeld aan tot het aantal huidkankers in hun land met 34% zou dalen indien de bevolking zich regelmatig zou insmeren. Zonnecrème moet natuurlijk wel op de juiste manier worden aangebracht. Een volwassen persoon moet, om zo goed mogelijk beschermd te zijn, ongeveer zes theelepels zonnecrème aanbrengen om de 2 à 3 uur. Farih: “Één fles zonnecrème bevat gemiddeld 200 ml en kost al snel 20 euro. Correct zonnecrèmegebruik kan je dus duur komen te staan. Daarom pleiten wij voor enkele gerichte maatregelen om zonnecrème goedkoper te maken.
Een mogelijke piste hiervoor is de btw op zonnecrème te verlagen naar 6%. Dit door zonnecrème met factor 50 te laten erkennen als geneesmiddel, of door dit op Europees niveau in te schrijven in de BTW-richtlijn als uitzondering waarop een lager btw-tarief kan worden toegepast. Een andere piste is de terugbetaling van zonnecrème met factor 50 op voorschrift voor patiënten die een hoger risico lopen.
Muylle en Farih hopen alvast op de medewerking van minister Vandenbroucke.