Terugbetaling van anticonceptie moet ook kunnen nadat voorschrift verstreken is

Publicatiedatum

Auteur

Nawal Farih

Deel dit artikel

Cd&v wil België wereldkampioen maken qua toegang tot anticonceptie.

België daalde recent van de eerste naar de derde plaats in de jaarlijkse lijst met de meest toegankelijke landen inzake anticonceptie van het European Parliamant Forum for Sexual & Reproductive Rights. Federaal Parlementslid Nawal Farih (cd&v) wil snel opnieuw de beste van de klas zijn door apothekers anticonceptievoorschriften te laten verlengen mét terugbetaling. 

Het Verenigd Koninkrijk is sinds de laatste publicatie van de ranking het meest toegankelijke land inzake anticonceptie, onder meer doordat apothekers voortaan een grotere rol krijgen bij de verdere opvolging van orale anticonceptie na voorschrift van een arts. Farih ziet ook in België een belangrijke rol weggelegd voor apothekers. In België kan een apotheker een doktersvoorschrift voor anticonceptiemiddelen verlengen, met maximaal één jaar, maar de terugbetaling is enkel voorzien voor de oorspronkelijke periode die gedekt wordt door het voorschrift. Een nieuw doktersvoorschrift blijft in de praktijk dus nog steeds nodig. Farih stelt voor dat apothekers het voorschrift kunnen verlengen met één jaar mét terugbetaling.

“Het is logischer dat een verlenging van het voorschrift door de apotheker ook een verlenging van de terugbetaling inhoudt, zegt Farih. “De drempel om elke keer opnieuw naar de huisarts te gaan is hoger dan wanneer je gewoon naar de apotheker kan. We mogen ook niet onderschatten hoeveel mensen zorg uitstellen omwille van het financieel plaatje.”

Cijfers over het gebruik van de morning-afterpil in ons land tonen aan dat er nood is aan nog meer drempelverlaging. “Vorig jaar werden 100.340 morning-afterpillen gekocht bij een lokale apotheek. Het is onze taak zoveel mogelijk mensen een zo eenvoudig mogelijke toegang te geven tot klassieke anticonceptie, zodoende men niet naar een noodpil hoeft te grijpen”, aldus Farih.

Nieuws

Cd&v wil structureel interfederaal overleg zodat onze bedrijven kunnen profiteren van defensie-investeringen

Brussel, 9 april 2025 – cd&v benadrukt dat bijkomende defensie-investeringen een return moeten opleveren voor onze eigen economie. Dit door zoveel mogelijk van de extra miljarden te investeren in onze eigen bedrijven, in Vlaanderen, België en bij uitbreiding Europa. Het opdrijven van defensie-uitgaven gaat voor cd&v dus hand in hand met een doordachte Europese én nationale strategie, met een belangrijke rol voor Belgische bedrijven. “Voor cd&v kan het niet de bedoeling zijn dat we met een cheque van 17 miljard euro naar Donald Trump lopen en al onze centen gewoon in de Amerikaanse economie pompen. Dat is totaal absurd in deze tijden. Meer Made in Europe is de way to go. We moeten zorgen dat zoveel mogelijk miljarden bij ons gespendeerd worden en wij daar beter van worden”, zegt Koen Van Den Heuvel, lid van de commissie Defensie voor cd&v.

Opiniestuk HBVL: Niemand wordt beter van een late abortus

Het abortusdebat wordt vaak bijzonder karikaturaal gevoerd. Wie pleit voor een verruiming van de termijn, roept de vrijheid van de vrouw als argument in. De werkelijkheid is dat argumenten voor een abortus na 14 weken minstens botsen met het kloppend hart in de baarmoeder.

Artikel De Morgen: cd&v broedt op digitaal tandenregister voor betere identificatie bij rampen

Bij terreuraanslagen, branden, ongevallen of natuurrampen verloopt de identificatie van slachtoffers soms moeizaam. Cd&v wil een digitale databank met tandheelkundige gegevens oprichten om dit te vergemakkelijken.