Cd&v wil België wereldkampioen maken qua toegang tot anticonceptie.
België daalde recent van de eerste naar de derde plaats in de jaarlijkse lijst met de meest toegankelijke landen inzake anticonceptie van het European Parliamant Forum for Sexual & Reproductive Rights. Federaal Parlementslid Nawal Farih (cd&v) wil snel opnieuw de beste van de klas zijn door apothekers anticonceptievoorschriften te laten verlengen mét terugbetaling.
Het Verenigd Koninkrijk is sinds de laatste publicatie van de ranking het meest toegankelijke land inzake anticonceptie, onder meer doordat apothekers voortaan een grotere rol krijgen bij de verdere opvolging van orale anticonceptie na voorschrift van een arts. Farih ziet ook in België een belangrijke rol weggelegd voor apothekers. In België kan een apotheker een doktersvoorschrift voor anticonceptiemiddelen verlengen, met maximaal één jaar, maar de terugbetaling is enkel voorzien voor de oorspronkelijke periode die gedekt wordt door het voorschrift. Een nieuw doktersvoorschrift blijft in de praktijk dus nog steeds nodig. Farih stelt voor dat apothekers het voorschrift kunnen verlengen met één jaar mét terugbetaling.
“Het is logischer dat een verlenging van het voorschrift door de apotheker ook een verlenging van de terugbetaling inhoudt”, zegt Farih. “De drempel om elke keer opnieuw naar de huisarts te gaan is hoger dan wanneer je gewoon naar de apotheker kan. We mogen ook niet onderschatten hoeveel mensen zorg uitstellen omwille van het financieel plaatje.”
Cijfers over het gebruik van de morning-afterpil in ons land tonen aan dat er nood is aan nog meer drempelverlaging. “Vorig jaar werden 100.340 morning-afterpillen gekocht bij een lokale apotheek. Het is onze taak zoveel mogelijk mensen een zo eenvoudig mogelijke toegang te geven tot klassieke anticonceptie, zodoende men niet naar een noodpil hoeft te grijpen”, aldus Farih.